Semasa

Subhanallah. Warga Emas Menlnggal Dunia Selepas S0lat Maghrib Berjemaah.

“Saya lihat mulutnya terkumat-kamit ketika diajarkan mengucap dua kalimah syahadah,” kata sa.ksi keja.dian se0rang n0ja Masjid Jamek Al-Yahya, Taman Kluang Barat di sini, yang menin.ggal dunia sebaik selesai solat Maghrib berje.maah malam tadi.

Dalam keja.dian kira-kira 7.20 malam itu, Ibrahim Yasir, 70, menghe.mbuskan na.fas di pangkuan se0rang jemaah, Kapten (B) Harun Othman, 59.

Menurut Harun, sebaik selesai s0lat Maghrib, dia melihat arw.ah melambai sebanyak empat kali kepadanya sebelum dia mengha.mpirinya untuk mendapatkan kepastian.

“Ketika itu jemaah baharu sahaja habis mengaminkan d0a dibaca imam dan sebaik mengha.mpiri arw.ah, dia minta urut badan kerana terasa sangat sa.kit.

“Arw.ah yang juga pesara kerajaan kemudiannya minta izin untuk berbaring di atas riba dan ketika itu saya menurutkan sahaja kehendaknya apatah lagi apabila melihat dia seperti sukar berna.fas.

“Saya mengajarnya mengucap syahadah dan melihat mulutnya seakan menurut apa yang diajarkan sebelum menu.tup ma.ta dan na.fasnya terhe.nti,” katanya katanya ketika ditemui hari ini.

Harun berkata, arw.ah seorang yang bertanggungjawab terhadap tugas-tugas yang diberikan kepadanya dan tidak pernah ga.gal untuk menjalankan tugas setiap kali sebelum s0lat fardu bermula.

Manakala isteri arw.ah, Muslimah Badron, 68, berkata sebelum ke masjid suaminya dalam keadaan si.hat malah pada petangnya mereka berdua sempat menzia.rahi seorang warga emas di Taman Kluang Barat untuk menyampaikan sedikit sedekah.

“Petang semalam dia bergerak awal ke masjid untuk membuat persiapan s0lat jemaah kerana dia turut bertugas mengambil suhu ba.dan serta jemaah yang hadir.

“Walaupun sudah berusia, dia tidak berhadapan dengan masa.lah kesi.hatan. Dia pergi tanpa menunjukkan sebarang tan.da dia kura.ng si.hat,” katanya,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Taman Kluang Barat hari ini.

Katanya, dia tidak sangka doa suaminya supaya ‘dije.mput’ kembali dalam keadaan mudah dimak.bulkan Allah SWT.

Menurut Muslimah, dia sering berd0a supaya mereka berdua tidak menyu.sahkan sesiapa walaupun pada saat-saat ak.hir kehi.dupan dan tidak menyangka insan kesayangannya itu dijem.put kembali menghadap Ilahi sebaik selesai s0lat maghrib di masjid.

Jena.zah bapa kepada dua anak itu sela.mat dikebu.mikan di Tanah Perku.buran Islam Jalan Haji Manan di sini, jam 10 pagi tadi.

Sumber : w0wberlta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *