Viral

Subhanallah, Menlnggal Di Depan Mak4m Nabi, Rup4nya lni Amal4n Sepanjang Hay4tnya.

Subhanallah, tiada apa lagi yang lebih membahagiakan apabila dije.mput Ilahi di bulan Ramadan. Lebih membahagiakan ia berla.ku pada malam 10 terakhir Ramadhan betul-betul di hadapan ma.kam Nabi Muhammad SAW di Masjid Nabawi, Madinah.

Maha Suci Allah. Kema.tiannya amat dicemb.urui seluruh umat Islam.

Se0rang rakyat Malaysia, Badrul Munir atau mesra disapa Abang Bad di kalangan rakan-rakannya menjadi insan terpilih apabila dije.mput Ilahi betul-betul di hadapan makam Rasulullah SAW di Madinah ketika arw4h memasuki kawasan ma.kam untuk s0lat ketika mengerjakan umrah.

Berita ini menjadi vir4l malah bangsa Arab sendiri menganggap perkara ini amat luar biasa kerana ianya jarang-jarang terja.di.

Apa kebaikan dan sisi baik arw4h sehingga darjatnya diangkat begitu tinggi iaitu dapat meni.nggal di hadapan ma.kam Nabi, malam Jumaat dan lebih penting ialah di 10 malam tera.khir umat Islam berpuasa.

Menurut Ustaz Jamal, salah se0rang jemaah umrah dari Hulu Langat, arw4h bersolat tahajjud di dalam bilik sehari sebelum kema.tiannya berla.ku.

Arw4h sempat minum satu gelas air masak dan turut memberikan segelas lagi kepada Ustaz Jamal.

Arw4h meni.nggal di hadapan ma.kam Nabi, Malam Jumaat dan 10 Malam tera.khir Ramadan. Kema.tian yang amat dicembu.rui.

Arw4h banyak berbuat bakti kepada gol0ngan ulama dan kerana itulah cara kema.tiannya dimuliakan.

Selepas selasai minum, mereka menuju ke Masjid Nabawi, solat sunat Qabliah diikuti solat fardu Subuh dan solat jena.zah. Arw4h kemudiannya menuju masuk ke Ma.kam Nabi Muhammmad SAW.

“Saya dan Wak Ramli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar tapi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami gerak masuk ke masjid semula. Sampailah saya telef0n dan dikatakan Bad tum.bang depan Ma.kam Rasulullah SAW.

“Arw4h betul-betul ja.tuh depan Makam Rasullullah, terus meni.nggal. Innalillahiwaninailahirojiun,” ujar Ustaz Jamal.

Amalan Abang Bad ketika ha.yatnya

Ustaz Jamal turut menambah, kerja arw4h Abang Bad ini ialah beliau menjadi ‘runner’ membuat visa bagi pelajar-pelajar madrasah. Pagi ini beliau dije.mput oleh Allah Rabbul Jeleel di depan ku.bur Nabi di Masjid Nabawi.

Amalan besar yang Badrul Munir dapat iaitu meni.nggal depan Ma.kam Rasulullah adalah kerana dia banyak berkhidmat untuk Ulama, Madrasah, Masyaik. Semua mereka ini adalah waris Rasulullah.

Kema.tiannya menjadi bualan di kalangan bangsa Arab kerana cara kema.tiannya cukup indah

Betapa beruntungnya arw4h kerana did0akan 0leh orang ramai

Ratusan orang menghadiri upacara pengkeb.umian arw4h abang Bad tanpa mengira bangsa

Arw4h dikebu.mikan di Jannatul Baqi di Madinah

Jadi Allah baginya satu kema.tian yang dicemb.urui oleh semua orang. Orang-orang Arab pun kata ini orang hebat, bukan calang-calang punya manusia. Semua d0a dapat untuknya. Kami sedang aturkan s0lat jena.zahnya dan pengkebu.miannya di Janantul Baqi.

Ini enam senarai kelebihan arw4h Badrul iaitu meni.nggal dalam Masjid Nabawi, di hadapan Ma.kam Rasulullah SAW, sedang berpuasa, safar umrah, malam Jumaat dan bulan Ramadan serta 10 malam tera.khir.

Sangat-sangat beruntung sesiapa yang meni.nggal di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat.

Ini bersesuaian dengan hadis,

Sesiapa yg boleh ma.ti di Madinah hendaklah ma.ti di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg m.ati di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau berun.tung kerana Meni.nggal di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gu.gur d0sa-d0sa. Firman Allah swt :

Dan kalaulah Apabila mereka menza.limi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memoh0n ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga mem0hon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Allahumma Innaka ‘Afuwwun
Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

Sumber : ap4cerlta / coret4nnasih4t

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *