Keluarga

Subhanallah, lndahnya Pengakhiran, lman Sumayyah ‘Pergi’ Dalam Keadaan Mengukir Senyuman.

Ma.ti itu pasti sebagaimana janji Allah taala buat hamba-Nya. Tidak terce.pat sesaat atau terle.wat seminit.

Dalam d0a kita selepas solat, kita sering memoh0n agar penghujung hidup kita di akhiri dengan baik, husnul khatimah dan bukan su’ul khatimah.

Perk0ngsian se0rang bapa, Haji Afandi Abdul Samad mengenai perjalanan anak sulungnya, Iman Summayyah yang dijemput Illahi pada 4 Oktober lalu aki.bat kan.ser cukup meru.ntun ha.ti. Indahnya penga.khiran anaknya itu, seindah nama dan akhlaknya.

Malah saat nya.wa terpi.sah dari ja.sad, anaknya seorang hafizah ini pergi dalam keadaan mengukir senyuman saat dirinya bertanya “maya, lihat apa, syurga ya. Dan di saat itulah Malaikat menjalankan tugasnya. Melihat kepada senyuman terukir di wajahnya, barangkali anaknya sedang melihat syurga.

Jelas bapa ini, arw.ah Iman Summayyah diu.ji dengan kan.ser namun sepanjang sa.kit sedikit pun anaknya tidak pernah mengeluh dengan uji.an diterima. Bahkan menerimanya dengan redha.

Mema.klumkan anaknya itu menghe.ntikan seketika pengajian di Universiti Al Azhar, Mesir kerana mendapatkan raw.atan di KPJ pada Februari tahun lalu (beberapa hari sebelum Malaysia umumkan l0ck d0wn). Saat dirinya anaknya itu kembali melanjutkan pendidikan di Universiti Sains Islam Malaysia di Nilai.

Bacalah perk0ngsian ini, agak panjang namun penuh pengajaran.

Sumber : kash00rga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *