Keluarga

Subhanallah, Kem4tian Yang Dicemburui, Bekas Angg0ta B0mba Menlnggal Dunia Ketlka Sedang S0lat Di Masjid.

ALOR SETAR : Kem.atian yang dicemb.urui. Itulah yang berl.aku ke atas seorang pesara b0mba apabila menin.ggal dunia ketika solat sunat selepas solat Isyak berjemaah di Masjid Al-Ghufran, di Jalan Persiaran Sultan Abdul Hamid di sini, malam semalam.

Arw.ah Jamaluddin Hashim, 63, yang tinggal di Tanjung Bendahara di sini ke masjid itu untuk menunaikan solat isyak dan solat sunat tarawih pada Ramadan ini.

Pada sepanjang bulan Ramadan ini, pesara b0mba itu akan menunaikan solat sunat tarawih di masjid-masjid di sekitar bandar ini.

Anak sulung arw.ah, Mohd. Fariz, 36, berkata, arw.ah bapanya yang tin.ggal bersend.irian di rumahnya menaiki kereta bersama seorang rakannya ke masjid ters.ebut selepas berbuka puasa pada pu.kul 8 malam.

Katanya, arw.ah ayah tinggal bersend.irian di rumah ters.ebut selepas berpisah dengan ibunya sejak lama.

“Arw.ah bapa saya akan menunaikan solat Isyak dan solat sunat tarawih dengan mengunjungi masjid yang berlainan di sini pada setiap malam sepanjang bulan Ramadan ini.

“Kesih.atan arw.ah ayah saya sebelum menin.ggal dunia difahamkan dalam keadaan baik dan selama ini tidak menghi.dap peny.akit-peny.akit krit.ikal,” katanya ketika ditemui di Kampung Lepai di sini, hari ini.

Arw.ah menin.ggalkan tiga orang anak termasuk Nurul Fahanis, 33, dan Mohammad Fadli, 31.

Mohd. Fariz yang tinggal di Kuala Kedah di sini berkata, dia menerima panggilan daripada rakan arw.ah ayahnya kira-kira pukul 9 malam yang mema.klumkan arw.ah pengsan di masjid.

Menurutnya, dia yang terk.ejut dengan berita itu kemudian berg.egas ke masjid tersebut untuk meli.hat keadaan ar.wah, namun sejurus tiba mendapati ayahnya telah menin.ggal dunia.

“Bagaimanapun, apabila sampai di masjid, ayah saya telah menin.ggal dunia dan ditutup dengan kain putih,” katanya.

Tambahnya, jemaah masjid itu memberitahu arw.ah ayahnya didengar menyebut nama Allah beberapa kali ketika sujud sebelum terj.atuh.

“Cara kema.tian ar.wah memang dicemb.urui kerana menin.ggal dunia ketika sedang solat dan arw.ah tidak menun.jukkan sebarang perub.ahan sikap yang ketara sebelum ini,” ujarnya.

Beliau menambah, jen.azah arw.ah bapanya selepas itu dibawa ke H0spital Sultanah Bahiyah (HSB) oleh pihak polis untuk sias.atan.

Katanya, jena.zah arw.ah telah dikeb.umikan di Tanah Perku.buran Islam Masjid Nurul Huda, Kampung Lepai di sini pada pukul 11.30 pagi.

Sumber : utus4n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *