Dunia

Setelah Dikenakan Hvkuman Pnjara Sbb ‘Honeymoon’, Ini Kenyataan Instafemes yg Mengejutkan

Sepasang suami isteri dipnjara sehari dan denda RM2,500 oleh Mahkamah Majistret Kuala Lumpur.

Ini selepas didapati melanggar pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bulan lalu.

Menurut laporan Malaysia Gazette, Iram Naz Hafiz Sabir Muhammed, 25, dan suaminya Azharique Shah Abdul Jalil, 23 didapati memberi maklumat palsu secara bertulis kepada polis.

Ini bagi urusan kebenaran rentas negeri.

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila gambar mereka yang dikatakan berbulan madu di sebuah pusat peranginan di Johor Bahru menjadi tular.

   

Ianya sehingga menimbulkan persoalan dalam kalangan warganet.

                

Berdasarkan laporan media tempatan, hasil siasatan mendapati pasangan tersebut yang juga usahawan produk ina memberikan keterangan palsu.

Ia berkaitan alasan memohon kebenaran rentas negeri.

“Pasangan ini membuat persiapan awal dengan membuat tempahan hotel lebih awal secara atas talian pada Disember 2020…

“…untuk menyambut ulang tahun perkahwinan pada 17 Mac lalu,” kata Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Ashari Abu Samah.

Terdahulu, Wan Ahmad Hakimi memohon mahkamah menjatvhkan hvkuman penj4ra kerana kes4lahan dilakukan memberi kesan kepada masyarakat

“Seperti dilihat dalam ‘instastory’ (muat naik gambar dalam Instagram) ada kata pvjuk polis untuk rent4s negeri, ini memberi kesan kepada orang lain.

“Sepatutnya kebenaran rent4s negeri bukan untuk tujuan lain (tidak dis4lah guna) tambahan kita lihat kes C0vid-19 meningkat setiap hari.

“Dengan hvkuman penjara, kita harap orang kena tvduh (OKT) dan individu lain tidak mengulangi perkara sama,” katanya.

Iram Naz mer4yu mahk4mah tidak mengenakan hvkuman penj4ra, mengambil kira dia wakil tunggal yang menyara keluarga dan berjanji untuk tidak mengulangi kes4lahan sama.

“Kami membuat tempahan hotel pada 26 Disember lalu ketika rent4s negeri dibenarkan untuk menyambut ulang tahun perkahwinan namun ditvnda beberapa kali.

“Kami cuba memb4talkannya, namun pihak terbabit tidak mahu kembalikan wang tempahan penginapan.

Ini menyebabkan kami meneruskan hasrat (dengan) merent4s negeri pada 17 Mac lalu,” katanya.

Sementara itu, Azharique Shah meng4ku mengambil ringan perkara terbabit ketika mengisi borang rent4s negeri termasuk memberi alamat lain ketika ke sana.

“Saya tidak s4ngka akan jadi macam ini kerana isteri ada rumah di Johor dan alamat diberikan itu mengikut alamat MyKad isteri di Johor,” katanya.

Berdasarkan laporan media tempatan, hasil sias4tan mendapati pasangan tersebut yang juga usahawan produk ina memberikan keterangan palsu berkaitan alasan mem0hon kebenaran rentas negeri.

 

Sumber: Facebook Malaysia Gazette , Harian Metro (Hafidzul Hilmi Mohd Noor)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *