Semasa

Sek0lah tetap dibuka t4npa melibatkan Negeri Fasa 1, guru yang engg4n div4ksin tidak diben4rkan mengajar secara bersEmuka

KUMPULAN guru yang engg4n atau masih belum menerima vaksin Cov1d-19 tidak dibenarkan terlibat dalam sesi peng.ajaran di dalam kelas serta berinteraksi secara bersemuka dengan pelajar, demikian ketetapan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), lapor Astr0 Awani.

Tegas Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin, tindakan itu dibuat bagi memastikan sesi persekolahan yang akan dibuka kelak selamat untuk kumpulan pelajar, guru dan pihak pengurusan sekolah.

Sehingga kini ujar Radzi, pihak KPM telah mengenal pasti 2,500 orang guru yang enggan menerima vak.sin di seluruh Malaysia atas faktor kesihatan serta sebab-sebab lain seperti tidak yakin dan sebagainya.

Susulan itu, kementerian akan melaksanakan sesi libat urus bersama tenaga penga.jar terbabit, kata Radzi.

“KPM (juga) akan keluarkan panduan dan pada masa sama kita sedang berbincangan dengan pihak JPA tentang apakah tind.akan yang boleh diambil kepada guru yang masih belum divksinkan ini,” kata beliau.

Dalam pada itu, Radzi mengesahkan sesi persekolahan secara bersemuka akan tetap dilaksanakan pada 3 Oktober ini.

Bagaimanapun, keputusan itu tidak akan melibatkan negeri-negeri yang masih berada di dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Untuk rekod, negeri-negeri yang masih berada dalam Fasa 1 PPN ialah Kedah, Selangor, Johor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Tegasnya, keputusan membuka sesi persekolahan bermula 3 Okt0ber dibuat berdasarkan penelitian lanjut selain mengambil kira pertimbangan daripada pihak Kementerian Kesihat4n Malaysia (KKM) dan Majlis Keselam4tan Negara (MKN).

Radzi berkata, beberapa prosedur 0perasi standard (SOP) berkaitan sesi persekolahan juga akan diperketa.tkan.

Beliau turut akan mengumumkan Pelan K0mprehensif Pembukaan Semula Sekolah dalam masa terdekat.

Sumber : M sTar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *