Semasa

Sayu Tiga Beradik Tingg4l Di Rumah Tanp4 Pengaw4san.

Tiga beradik tinggal di rumah tanpa pengawasan ibu bapa setelah ibu mereka men1nggal dan ayah pula sedang bert4rung ny4wa di h0spital gara-gara dijangk1ti c0v1d-19.

Tak dapat bayangkan bagaimana anak-anak ini melalui hari-hari tanpa ibu dan ayah. Bagaimanalah em0si mereka yang baru saja keh1langan ibu tercinta dan dalam masa yang sama tiada khabar berita tentang keadaan ayah mereka.

Tiga Beradik Ting.gal Di Rumah Tanpa Pengawasan

Tiga beradik yang masih kecil tinggal di rumah tanpa pengawasan 0rang dewasa selepas ibu mereka men1nggal dun1a akibat c0vid-19 manakala ayah pula kini bertarvng ny4wa di h0spital angk4ra wab4k dvrjana itu.

Nasib tiga beradik masing-masing berusia 9,7 dan 3 tahun itu mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kinrara, Ng Sze Han.

Menerusi kemas kini di laman Facebook, Sze Han berkata, selepas mendapat maklumat mengenai tiga kanak-kanak itu, beliau bergegas mening.galkan Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Jumaat bagi meninjau keadaan pihak terlibat.

Ibu Men1nggal, Ayah Pula Bertarvng Ny4wa Di H0spital

“Saya bergegas ke Pangsapuri Seri Cempaka untuk menz1arahi tiga kanak-kanak yang diting.galkan tanpa penjaga. Ibu mereka telah men1nggal dunia manakala bapa mereka pula masih sedang bertarvng nyaw4 mel4wan c0vid-19,” katanya menerusi kemas kini berkenaan.

Sze Han berkata, pihaknya tampil membawa barangan seperti makanan dan anak patung bagi menenangkan hati tiga beradik berkenaan.

Hulurkan Bantuan

Tambah Sze Han, pasukannya juga akan mengawasi tiga beradik itu bagi memastikan mereka selamat dan tidak kelaaparan.

“Saya sangat kagum dengan ketabahan mereka. Abang sulung menjaga adik-adiknya. Saya sangat risau kerana mereka terlalu kecil untuk diting.galkan tanpa penjaga,” katanya.

Tambah Sze Han, pihaknya berterima kasih kepada jiran setempat yang sudi menghulurkan ban.tuan kepada kanak-kanak terbabit.

Sumber : minguanwanlta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *