Keluarga

Sayu, Selepas Ayah, lbu Pula Menyusul ‘Pergi’, Empat Beradik Suk4r Tidur Malam Rlndukan lnsan Tersayang.

PASIR GUDANG : Empat bera.dik di Taman Scientex di sini yang menjadi ya.tim piatu su.kar meIupakan ibunya yang menin.ggal dunia Khamis lalu.

Menurut bapa saudara kepada empat bera.dik tersebut, Adhar Baharim, 47, kanak-kanak yang berusia satu, tiga, enam dan tujuh tahun itu amat rapat dengan ibu mereka, Nurul Wandiana Shakira Sapuan, 29.

Adhar berkata, sejak kema.tian suaminya pada 2020, Nurul Wandiana bersama-sama adik perempuannya itu yang menjaga empat beradik tersebut.

“Selepas peme.rgian Nurul Wandiana, anak-anak itu su.kar tidur malam kerana terin.gatkan ibu mereka terutama yang berusia satu dan tiga tahun.

“Mu.jurlah ada adik perempuan saya yang juga ibu saudara mereka yang menjadi tempat menu.mpang kasih. Sebelum ini adik perempuan saya tinggal bersama-sama arw4h Nurul Wandiana dengan empat anak saudara saya itu,” katanya ketika dihubungi Slnar Harlan pada Jumaat.

Kisah empat beradik tersebut menjadi tu.Iar apabila seorang kenalan melawat jena.zah Nurul Wandiana pada Khamis dan mengambil fot0 sebelum dise.barkan melalui me.dia s0sial mendak.wa kanak-kanak itu akan terbiar selepas ini kerana kedua ibu bapanya sudah menin.ggaI dunia.

Nurul Wandiana menin.ggal dunia aki.bat jang.kitan ku.man dalam 0tak di H0spital Sultan Ismail (HSI) Johor Bahru manakala suaminya, Mohd Jamil Baharim, menin.ggaI dunia ketika berusia 37 tahun pada 2020.

Nasib empat beradik itu tidak ubah seperti sudah ja.tuh diti.mpa tangga apabila orang kesayangan mereka menin.ggaI dunia selang setahun berturut-turut bermula datuk dan nenek sebelah ibu mereka pada 2018 dan 2019.

Pelbagai pihak kemudian menghulurkan sumbangan dan antara paling awal ialah Pengurus Kanan Tugas-tugas Khas Kumpulan Karangkraf, Hashim Anang; Ketua Wanita UMNO Bahagian Pasir Gudang, Datuk Normala Abdul Samad; Jabatan Kebajikan Masyarakat dan pihak pengurusan masjid Taman Scientex.

Adhar yang tinggal di Taman Nusa Damai di sini berkata, anak b0ngsu arw4h akan memanggil setiap wanita ditemuinya dengan panggilan ‘mama’ kerana mungkin disebabkan terlalu merindui ibunya.

Keempat-empat anak saudaranya bersama adik perempuanya kata Adhar, sudah berpi.ndah ke rumah seorang lagi adiknya, Suzana Baharim, 41, di Nilai, Negeri Sembilan pada minggu ini.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan b0leh menghubungi Adhar 017-7408165 atau akaun Maybank Adhar Baharim 151240002324.

Sumber : sin4r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *