Semasa

Sayu, Makcik Saadiah Vir4l Mengayuh Basikal Sejauh 5km Hant4r Makanan Ke lPD Menlnggal Dunia.

IPOH : Saadiah Abdullah, baIu angg0ta p0Iis yang menga.yuh basikal dari rumah sejauh lima kil0meter selama 37 tahun untuk menghantar makanan ke Ibu Pejabat P0Iis Daerah (lPD) Gerik menin.ggal du.nia di H0spital Gerik kerana sa.kit tua.

Lebih dikenali sebagai Mak Cik Saadiah, dia berbuat demikian sebagai tanda sayang dan ingatan kepada Allahya.rham suaminya, Alias Nik Daud, yang pernah bertugas di lPD itu.

Alias, se0rang jurub0t p0Iis terk0rban dalam se.rang hen.dap k0munis ketika bertugas pada 28 Ogos 1975.

Walaupun tahu suami telah tiada, namun Makcik Saadiah tetap menga.yuh basikal menghantar makanan supaya rakan suaminya dan angg0ta baIai itu dapat menjamah masakannya.

Makcik Saadiah berasal dari Kampung Padang, Kuala Kender0ng, Gerlk.

Menurut laman Faceb00k Viral Per4k, Allahya.rham Makcik Saadiah berusia 85 tahun menghem.buskan na.fas pada jam 1.30 petang tadi.

“Alfatihah, dengan rasa du.kacita dimak.lumkan bahawa Mak Cik Saadiah menin.ggal du.nia sebentar tadi jam sekitar 1340 hrs di H0spital Gerik aki.bat sa.kit tua.

“M0ga r0hnya ditempatkan bersama orang beriman dan orang orang yang bertaqwa. Aamiin Aamiin Ya Rabbal Aalamiin,” tulis pada laman Facebook itu.

Pada tahun 2012, Makcik Saadiah berhe.nti melakukan rutin menghantar makanan selepas ins.iden terja.tuh basikal.

Ek0ran itu, anaknya yang tinggal bersama bertin.dak membuka tayar basikal supaya ibunya tidak lagi meng.ayuh kerana khuatir mengundang bah.aya.

Kisah Makcik Saadiah ini menjadi inspirasi satu iklan raya sebuah syarikat pengeluar minyak masak sempena Aidilfitri 2021 lalu yang sangat menyen.tuh ha.ti.

Salam takz.iah. M0ga arw.ah Makcik Saadiah ditempatkan bersama org2 yang s0leh. Al fatihah.

 

Sumber : K0NLlNE / db0ngk4r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *