Keluarga

Saya nak timang je Ibu nyaris hilang ank. Selepas nenek suap sedikit air masak, apa dilihat dalam imej x-ray amat mengejtkan

“ANK saya hampir mati hanya sebab sedikit air masak.”

Demikian tulis seorang ibu berkongsi kisah nyaris ‘kehilangan’ baylnya.

Ini gara-gara diberi minum air masak yang mana ketika itu belum mencapai usia enam bulan.

Menerusi perkongsian di Facebook Mama dan Anak, Syafiqah Norsin Ahmad berkata, sehingga kini dia masih trauma apabila mengingati kembali detik cems yang hampir meragvt ny4wa baylnya itu.

Mengimbas kembali insiden tersebut, wanita ini berkata ia berlaku ketika dia berada di rumah ibu mentuanya bagi menjalani proses berpantang selepas melahirkan ank bongsunya.

“Ank saya bukan jenis high demand. Langsung tidak.

Lepas lahir pun tak menangis, hari-hari biasa pun tak menangis. Just jenis suka minum susu badan.

“MIL (ibu mentua) asyik kata ank saya tak kenyang. Nak kena bagi makan minum ekstra.

Bagi nestum dan lain-lain. Dan saya bertegas, ia adalah salah. Alhamdulillah nampaknya macam mereka memahami.

“Satu hari, ank saya menangis. Pertama kali la kira dia menangis macam budak-budak lain. Dan tanpa kebenaran saya, dia disuap air masak.

“Saya memang nak tenangkan ank saya dulu tapi MIL nak saya makan dulu dan (dia) ambil ank.

Saya ingat nak dukung je, rupanya nak suap air masak. Sangat sikit je amaunnya,” tulisnya.

Perkongsian pengalaman seorang ibu yang hampir kehilangan anaknya hanya kerana air masak.

Sejak itu, bayinya sering muntah dan lebih membimbangkan, ia berlarutan sehingga hampir 20 hari.

Tidak sedap hati, wanita ini kemudian membawa bayinya mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan (KK) sebelum merujuk kes bayinya ke h0spital.

“Sampai h0spital besar terus dibuat x-ray. Dalam imej usus kosong.

Tak ada usus. Rupanya usus dah mengembang teruk, memang dah tak ada rupa usus.

“Kenapa lewat refer? Sebab dia aktif dan minum banyak macam biasa. Doktor pun tak nak refer sebab makan elok, aktif.

Tapi, dia dah projectiles (muntah) hampir 20 hari tanpa henti,” katanya lagi.

Bayi yang berusia enam bulan ke bawah hanya memerlukan susu ibu atau susu formula.

Tambah wanita tersebut, anknnya terpaksa dibedah bagi mengelakkan kejadian yang lebih buruk berlaku.

“Masuk wayar ikut mulut, dia ditidurkan separa sedar.Puasa dari mula-mula rujuk pakar pagi tu sampai malamnya.

Ibu pun ikut prosedur untuk anak dibedah.

“Hanya sebab diberi sedikit yang sangat sedikit air masak. Sampai macam itu anak saya kena.

Saya cukup-cukup trauma. Ank saya hampir mati hanya sebab sedikit air masak.

“Fikir elok-elok sebelum nak ikut kata orang, orang tua, jiran, saudara mara. Berbicara dengan d0ktor anda. Ini pengalaman sebenar saya.

Setidak-tidaknya semua sahabat yang saya kasihi peka dengan perkara ini,” tulisnya lagi.

Sumber Asal mStar

Assalamualaikum. ANAK BERTARUNG NYAWA KERANA AIR MASAK. Mungkin ada y dah baca post isu pasal ni. Few dont. So, sy…

Posted by Cerita Rakyat on Tuesday, June 2, 2020

Assalamualaikum.

ANK BERTARvNG NY4WA KERANA AIR MASAK.

Mungkin ada y dah baca post isu pasal ni. Few dont. So, sy up kan kat sini 1x lagi. This is my real experience. ( Dhuha Mardziah ). At least all my beloved friends aware about this.

Recently, banyak sy baca isu bagi air masak pada baby bawah 6 bulan. Lot of question, especially dari y 1st time jadi ibu.

Ada yang cakap Doktor pakar bagi izin untuk bagi ank minum air bawah 6 bulan. Untuk bilas susu, mulut, usus katanya. Pakar dari hospital swasta katanya.

Ank sy bukan jenis high demand. Not at all. Lepas lahir pun tak menangis, hari2 biasa pun tak nangis. Just jenis suka menetek.

Sy berpantang di rumah MIL la lebih kurang. MIL asyik kata anak sy tak kenyang. Nak kena bg makan minum extra.

Bagi nestum n such things. N sy insist, that is wrong. Alhamdulillah nampaknya macam mereka memahami.

1 day, ank sy menangis. 1st time la kira dia menangis macam budak2 lain. N tanpa kebenaran sy, dia disuap air masak.

Sy memang nak tenangkan anak sy dulu tapi MIL nak sy makan dulu dan ambil anak. Sy ingat nak dukung je, rupanya nak suap air masak. Sangat sikit je amauntnya.

Lepas saat tu, ank sy sering projectiles. Muntah y memancut. Mean, muntah y bahaya pada bayi. 20days berterusan macamtu.

Sampai Doktor kk refer pakar on the spot. Rupanya, sampai h0spital besar n xray. Dalam imej usus 0. Takde usus. Rupanya usus dah ngembang teruk, memang dah takde rupa usus. Lebih kurang la.

Kenapa lewat refer? Sebab dia aktif dan minum banyak macam biasa. D0ktor pun tak nak refer sebab makan elok, aktif. Tapi, dia dah projectiles for 20days non stop. Urgently refer masa tu.

That night, urgently nak operate. Masuk wayar ikut mulut, dia ditidurkan separa sedar.

Puasa dari mula2 refer pakar pagi tu sampai malamnya. Ibu pun ikut prosedur untuk anak dioperate.

Hanya sebab diberi sedikit yang sangat sedikit air masak. Sampai macamtu ank sy kena. Sy cukup2 trauma. Anak sy hampir mati hanya sebab sedikit air masak.

Think wisely sebelum nak ikut kata orang, orang tua, jiran, sedara mara. Talk to ur Doctors people.

TQ FOR READING.

Sumber : Syafiqah Norsin Ahmad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *