Hiburan

Pengarah Drama Bersiri P0pular 1980-an Opah, Mat Yusoff lsmail Menlnggal Dunia.

KUALA LUMPUR : Pengarah drama bersiri p0pular era 1980-an, Opah, Mat Yusoff Ismail menghem.buskan na.fas tera.khir pada usia 74 tahun aki.bat pende.mik C0vld-19 di H0spital Kuala Lumpur (HKL), jam 9 malam tadi.

Berita peme.rgian pengarah seni0r yang juga ahli Persatuan Kebajikan Artis Vete.ran Malaysia (PKAVM) itu disahkan oleh anak sulungnya, M Yusri Mat Yusoff.

“Arw4h bapa dimasukkan ke HKL sejak Isnin lalu. Namun, sebelum ini keadaannya sudah semakin pu.lih. Namun, Allah lebih menyayanginya apabila menghe.mbuskan na.fas tera.khir, semalam.

“Selain jang.kitan C0vld-19, arw.ah mempunyai k0mpIikasi penya.kit lain termasuk kenci.ng manis.

“Arw4h tinggal bersama ibu di Damansara Damai. Lebih menye.dihkan, ibu juga disahkan p0sltif C0VlD-19 dan sedang melakukan kuar4ntin kendiri di rumah adik di Selayang.

“Apa yang meri.saukan, ibu berusia 72 tahun juga sudah semakin uz.ur,” katanya kepada BH 0nline.

M Yusri berkata, jena.zah arw4h bapanya dijangka disema.dikan di Tanah Perku.buran Islam Selayang Baru, petang ini.

“Saya sedang menguruskan jena.zah arw4h, ketika ini. Lagipun, kema.tian aki.bat C0vld-19, jadi perlu menjalani beberapa pr0sedur sebelum dikebu.mikan, petang ini,” katanya.

Allahy4rham Mat Yusoff mula berkecim.pung dalam kerja di balik tabir termasuk bergelar pengarah dan penerbit lebih empat dekad lalu.

Bagaimanapun, M Yusri berkata, arw4h bapanya mula memperIa.hankan ren.tak dalam dunia seni sudah agak Iama. Sebelum ini, arw4h banyak bergerak sebagai karyawan be.bas.

“Arw4h bapa antara pengarah yang bertanggungjawab mengarahkan drama bersiri p0pular, Opah yang disiarkan di RTM pada 1983.

“Seingat saya, arw4h bapa juga pernah menjadi penol0ng penerbit untuk filem Layar Iara arahan Datin Padu.ka Shuhaimi Baba,” katanya.

Allahy4rham Mat Yusoff menin.ggalkan seprang isteri, dua cahaya mata dan enam cucu.

Sumber : bh / db0ngk4r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *