Dunia

Pelanggan Ini Beraang, Bila Terima Bungkusan Di Baluti Seluar D4lam

Sebelum ini, tular di media sosial video pekerja syarikat kurier membaling bungkusan pelanggan selepas dipercayai mogok susulan majikan mengurangkan komisen kerja.

Rakaman video berdurasi 15 saat di salah sebuah hub kurier syarikat itu turut menunjukkan lambakan timbunan bungkusan yang difahamkan mengalami kelewatan penghantaran.

Video itu mendapat pelbagai reaksi netizen dan pelanggan yang kesal dengan tindakan pekerja terbabit kerana dikhuatiri akan mer0sakkan barangan dalam bungkusan.

Hari ini tular lagi kes melibatkan penghantaran barang pellangan di mana pelanggan mendakwa menerima bungkusan dalam keadaan yang mem4lukan

Menurut masej yang tular, barangan tersebut di balut dengan menggunakan sehelai seluar d4lam berwarna pink.

Tidak dapat di pastikan siapa yang bersalah dalam hal ini, sama ada pengjual itu sendiri atau syarikat penghantaran terbabit

TERKEDU, beli kotak pensil percuma seluar dalam wanita. Itu yang dialami seorang wanita yang berkongsi pengalaman menerima bungkusan yang dibalut dengan seluar da.lam.

Menerusi perkongsian di Facebook, Mamaayu Admia Ayunormaslinda menyatakan tindakan itu sangat mela.mpau walaupun barangan yang diterimanya dalam keadaan baik.

Berikut status yang di muat naik 

“Sangat mengecewakn kami sebagai seller dn juga Customer

“Hari ni barang yang husband order sampai

“Dengan box dibalutkan menggunkan seluar dalam ni. Sangat2 melampau.

“Barang memang dalam keadaan baik

“Kotak kemek habis saya tak kisah sangat

“Tapi kenapa sampai dalam keadaan mcm ni.

“Pihak atasan J&T tolong selesaikan masalah ini. Hak saya sebagai pengguna

“Jangan kerana nila setitik habis susu sebelanga.

Kredit: Mamaayu Admia Ayunormaslinda

Sementara itu di ruangan komen, terdapat pelbagai reaksi dari warga net ada yang beranggapan syarikat penghantar tidak bers.alah dan mendakwa penjual yang bersa.lah.

“Kalau i rider nak hantar benda macam ni , ingat ke i nak hantar barang ? mem.alukan diri sendiri siap kena ma.rah siapa nak hnatar ? Kak pakai logic sikit ya kalau membuat fitn.ah kepada courier,” kata Andre Hoe.

“Fitn4h ke ni ha…. Takkanlah awak terima je kalau betul brother jnt tu hantar depan mata awak camni rupa…. Biar betul…,” kata Nor Adila Ali.

Apa-apa pun kita tunggu penjelasan yang selanjutnya dari pihak terbabit

TIPS HANTAR BARANG PELANGGAN.

Haa bagi yang baru berjinak dengan berniaga online ni pastu proses menghantar barang kepada pelanggan ini ada dua kaedah samada secara penghantaran (kita pergi hantar sendiri) atau melalui pos.

Mungkin bagi yang baru berjinak dalam perniagaan ini akan rasa bimbang macam mana nak uruskan penghantaran barang kepada pelanggan secara pos. Antara yang korang kena lalui antaranya fasa pembungkusan, fasa pengeposan/penghantaran dan maklumkan status penghantaran kepada pelanggan.

1. Fasa Pembungkusan

Fasa ni sangat lah penting. Korang kena check betul kualiti barang dalam keadaan bank sebelum packing untuk pos atau delivery. Bagi kaedah delivery biasanya pelanggan akan memilih COD (cash on delivery- bayar masa dapat barang) atau kalau yang dah biasa berurusan dengan kita dia akan transfer duit dan tunggu kita hantar barang sahaja. Tips untuk ambil hati pelanggan, korang selit la skit free gift kosnya tak lah mahal boleh cari kat kedai ECO. Pastu pelanggan akan berbunga bunga hati bila dapat free gift, kalau boleh yang sesuai dengan produk dia beli. So diorang boleh guna sekali. Contoh free gift banyak Ada dapat beg, eye brow pencil dapat kurma, dapat pin shawl haaa memang berbunga hati pelanggan terus nak repeat lagi

Untuk pengeposan, fasa pembungkusan ni penting. Bungkus dalam keadaan baik dan kemas supaya mengurangkan risiko barang rosak bila sampai pada pelanggan. Jangan lupa selitkan jugak free gift menarik. Kalau barang jenis berkotak korang bungkus la dengan bubble wrap at least kotak tak la remuk bila sampai ke tangan pembeli.

2. Fasa Pengeposan

Untuk pos ni saya biasa guna pos laju sebab di putrajaya ni pos laju yang dekat dan mudah. Ada 3 kaedah yang korang boleh gunakan untuk pos barang iaitu;

Sampul pra bayar ni banyak saya guna sebab mudah sangat. Beli siap siap ada yang order terus packing dan nanti boleh drop di ezi box pos laju atau kaunter pos laju. Tapi sampul ni untuk items yang kecil dan ringan tak lebih sekilo kot.Biasanya part time online seller akan guna ni sebab tak perlu nak beratur panjang dan Had kadar berat untuk sampul pra bayar boleh rujuk disini.

EZi Box pos laju ni cara nak guna dia mudah sahaja, korang ikut je arahan yang tertera kat scrin step by step kemudian scan consigment note , lepas ruang drop barang terbuka korang letak barang dan tutup ruang yang terbuka tu. Nanti resit akan keluar. Simpan resit untuk simpanan incase ada apa2. Apa yang best guna ezi box ni korang boleh guna 14/7 memang dia macam mesin ATM berfungsi je 24/7 kecuali out of service. Walau bagaimapun,rasanya pos laju akan proses untuk amek barang dalam box tu sebelum kul 4 petang hari bekerja. Hari cuti umum tu tak pasti la yer. Box ini amat memudahkan bagi anda yang menjalankan bisnes secara part time. Yelah, anda hanya ada masa selepas waktu bekerja sahaja untuk hantar barang.

Dalam perkembangan lain, Tujuh pekerja Syarikat kurier J&T Express (J&T) Perak, tampil memohon maaf berhubung insiden membaling barang pelanggan yang tular di media sosial.

Menerusi video berdurasi 57 saat dimuat naik menerusi J&T Express Malaysia – Perak, seorang pekerja itu menegaskan tiada isu dalaman atau potongan gaji membabitkan pekerja dan syarikat itu.

“Kami ingin jelaskan bahawa tiada tindakan mogok. Sekali lagi kami memohon maaf kerana menjejaskan nama syarikat dan barang pelanggan rakyat Malaysia.

“Kami sedaya upaya akan proses dan hantar barang pelanggan secepat mungkin,” katanya dalam rakaman video itu.

Terdahulu, J&T dalam satu kenyataan menjelaskan, insiden itu berlaku disebabkan sistem pengagihan bonus yang kurang jelas dalam kalangan kakitangan jabatan sehingga menjadi pu.nca kejadian m0gok serta tindakan membaling barangan milik pelanggan oleh kakitangan syarikat itu.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Sumber : kecohape

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *