Semasa

Ni Dah Kenapa Pula, Rakaman Detik² Seorang Individu Kena Kenduri Dgn Geng Pak Guard Buat Ramai Terkejvt

Kalau anda pergi ke pusat membeli belah, atau bangunan pejabat, sudah semestinya anda boleh lihat pengawal keselamatan yang menjaga pintu, kawasan parkir kereta dan sebagainya.

Kalau dulu warga tempatan yang menjadi pengawal kese.lamatan, tetapi kemudian atas sebab gaji dan tidak ramai warga tempatan yang mahu bekerja sebagai pegawal kesel.amatan, mereka mula mengupah warga aslng dari beberapa negara pula.

Tetapi lama kelamaan, mungkin banyak kejadlan tidak diingini yang melibatkan sesetengah warga ang di Malaysia, banyak syarikat telah menggajikan warga Nepal.

Mungkin kerana wajah mereka yang mirip warga tempatan dan gaji yang dibayar lebih rendah yang menyebabkan banyak syarikat pengendali pengawal kesel.amatan lebih suka menggajikan mereka.

Tegas dalam menjalankan tugas itu memang bagus, tapi jangan sampai meng.asari orang tanpa asal usul periksa, ada satu video tular hari ini di media sosial sehingga mendatangkan kem.arahan orang ramai.

Aman Central

Kes Gaduh Aman Central Alor Setar

Makluman Awal Kes Merusuh di Aman Central Alor SetarC) Keterangan Kes:Pada 15/01/2021 jam lebih kurang 3.00 petang semasa pengadu berada di kawasan Parkir motosikal tingkat bawah luar Aman Central Alor Setar telah datang 1 lelaki warganegara Bangladesh (Pengawal Keselamatan Aman Central) dan telah memarahi pengadu kerana pengadu tidak parkir motosikal di kawasan yang disediakan. Pengadu telah menjelaskan bahawa berada di motosikal dan menunggu ibu pengadu mengambil barang di tingkat atas. Namun dengan tiba-tiba pengawal keselamatan tersebut telah memaki pengadu dengan berkata pengadu bodoh yang menyebabkan pengadu telah menolak beliau ke belakang kemudian beliau telah memanggil beberapa orang rakan sekerjanya (5-6 orang). Kemudian mereka telah menarik pengadu memasuki satu bilik dan memukul pengadu menggunakan tangan dan kayu penyapu. Pengadu telah mengalami sakit pada anggota badan dan datang balai buat laporan.D) Tindakan/Hasil siasatan:- Pengurus Pengawal Keselamatan telah membuat laporan berkenaan kejadian sama yang mana pihak pengawal keselamatan juga diserang, bersangkut Alor Setar 859/20. – Insp Azrul bersama anggota (D7) telah kesan kesemua pengawal keselamatan terlibat dalam kejadian ini. Rakan pengadu turut dikesan untuk membantu siasatan.#inforoadblock

Posted by Info Roadblock JPJ/POLIS on Friday, January 15, 2021

Makluman Awal

Reaksi Orang Ramai

Sepatutnya kerajaan mensyaratkan pengawal keselatan hanya warga negara sahaja…ni tak tempat2 strategik spti KLIA bersepah guard warga asing……aku tak tahulah.

Dah boleh balik negara asal kot securty bangla tu, dio dok kerja sini pun dh tak selamat lagi dah… Tak kisah la dia betul ke salah, tapi utk kebaikan diorang, pindah kerja tmpt lain atau balik negara asal.

Biasanya pelapor ada sembunylkan sesuatu kalau dia cakap “dengan tiba tiba”. Cuba check balik.

Ntah la xtau sapa betul sapa salah tp teringat satu perangai org kita, depan2 lif pun nk parking moto alasan nk hntaq brg sekjab. Ad cleaner tu tegur, itupun nk berbalah lg.

Aku nak tau cerita 2-2 pihak..sebab pi aman central ni ok je guard sana bile kite tegur diorang pon ok je senyum ucap selamat semula kat aku.

Sumber : Om / InfoRoadBlock

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *