Semasa

Nasib Baik Saya Tengok Tau, Terkejut Abang Rider Ini Bila Dia Buka Beg Plastik Yang Bergerak Tepi Jalan Raya

Kucing merupakan haiwan peliharaan yang comel dan manja. Bulunya yang tebal dan berwajah comel membuatkan sesiapa saja cair melihatnya.

Tidak hanya kerana kecomelannya, malah ia juga adalah mahkluk Tuhan yang bagus untuk dijadikan peneman agar kesihatan mental dan fizikal kita terjaga dengan baik.

Gelagatnya yang begitu nakall akan membuatkan anda seolah-olah tidak bosan dengan perangai si comel ini.

Kucing juga adalah haiwan yang sering diambil sebagai haiwan peliharaan. Selain dapat menemani ketika svnyi, halwan tersebut juga turut menceriakan suasana dan amat menyeronokkan untuk dimain bersama.Bukan itu sahaja, menjaga kucing juga tidaklah svkar kerana cara penjagaannya yang sangat mudah.

Tetapi, berbeza pula dengan satu rakaman video dari seorang rider foodpanda ini apabila beliau terjumpa seekor kucing diikat di dalam plastik dan diletakkan di tepi jalan.

Ramai berslmpati dan ucap rasa syukur kerana Rider ini sempat selamatkan kucing ini, ramai yang mendoakan beliau kerana tlndakannya itu.

Rider Foodpanda selamatkan anak kucing yang dibuang tepi jalan, lebih menyedihkan anak kucing tersebut dibungkus hidup-hidup didalam beg plastik dan diletakkan ditepi jalan raya.

Posted by Powerlicious on Thursday, November 19, 2020

Dalam ajaran Islam, umat Islam diajarkan untuk saling menjaga dan mencintai serta berperilaku baik kepada semua mahluk ciptaan Allah SWT.

Secara umumnya, Islam mewajibkan berbuat ihsan kepada kesemua makhluk meliputi manusia, tumbuhan, dan juga haiwan. Berbuat ihsan kepada haiwan seperti kucing adalah wajib hukvmnya dalam erti kata tidak menyaklti dan menzaliml haiwan tersebut.

Sumber : ASN/OM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *