Semasa

‘Nak Test Power’ Merungkai Mistri Ketukan Pintu Tanpa Salam, Rupanya Ini Kisah Sebenarnya

Bulan lepas, negara digemparkan dengan kejadian m1steri ketvkan pintu tanpa salam oleh penduduk di beberapa buah kampung pada waktu malam sehingga awal pagi.

Kejadian yang pada awalnya bermula di Kampung Batu 37 Darat, Kampung 38 dan Kampung Baharu kemudiannya merebak pula sehingga ke kampung-kampung lain yang berhampiran seperti Kampung Tengah, Kampung Banting dan Taman Air Manis.

Insiden tersebut membuatkan daerah Sabak Bernam menjadi ‘popular’ satu Malaysia biarpun ada yang mend4kwa kisah tersebut hanya om0ngan kosong dan karut terutama dalam zaman serba moden ini.

Untuk pengetahuan korang, ketukan pintu ini bukan sahaja menjadi mimpi ‘nger1’ penduduk Selangor sahaja, malah ‘berjangk1t’ pula sehingga ke Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Pahang.

Fuh, beran1 ‘dia’ rentas negeri musim PKP ni. 

Dah buat rondaan, tapi tiada ‘kel1bat’ individu

Memetik laporan Kosmo!, rondaan dilakukan oleh penduduk Kampung Batu 37 Darat yang diketuai oleh Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampungnya,

Muhammad Nazri Saiman walau bagaimanapun tidak menemui sesuatu ‘kel1bat’ yang ganj1l yang melakukan perbuatan itu.

Menurut Mohammad Salahuddin, 34, perkara yang melibatkan ‘entiti’ ini sukar diterjemahkan kerana bagi mereka yang tidak mempunyai pengalaman dengannya, sudah pasti ia tidak dapat diterima l0gik ak4l.

Ketukan itu memang berlaku, namun hendak dikatakan akibat poc0ng amat sukar sebab tidak pernah menemukan ent1ti tersebut.

Kita tahu ada alam ghaib seperti j1n, namun bagi saya kekuasaan Allah menguasai segalanya dengan mengamalkan bacaan al-Quran. 

Tambahnya lagi, dia yang mengikuti rondaan tersebut sejak 19 November lalu juga menjelaskan bahawa ketvkan itu juga seolah-olah mengetahui penduduk kampung akan melakukan rondaan.

Whatt??

Ada kadang-kadang aduan diterima selepas beberapa minit r0ndaan dilakukan di sesuatu kawasan perumahan di kampung ini. Hasil pemeriksaan tidak menemui sebarang kelibat individu. 

Bau kemeny4n & bedak sebelum ketvkan

Ahli Jawatankuasa Majlis Pengurusan Komuniti Kampung ?(MPKK) Kampung Batu 38, Mohd Zakiyuddin Ajmain, 53 pula mended4hkan terdapat bau kemenyan dan bed4k sebelum berlakunya ketvkan.

Terangnya lagi, dia dan tiga rakannya juga pernah berhadapan dengan ‘ent1ti’ berpakaian putih yang memunculkan diri ketika mereka sedang minum di hadapan rumah pada pukul 2 pagi sewaktu membuat rondaan pada malam kedua.

Saya beranikan diri bertanya apa yang dimahukannya dan menyuruhnya ke tempat lain serta tidak menganggu kampung ini.

Tambahnya, memang ada kewujudan makhlvk halvs di kampung tersebut. Namun, ia tidak pernah meng4nggu seperti yang berlaku dalam ins1den m1steri ketvkan yang berlarutan ini.

Buat bacaan Yasin & solat hajat

Disebabkan tidak tahan dengan gangguan ketukan misteri yang tidak pernah surut, penduduk kampung bertindak untuk mengamalkan bacaan surah Yasin dan solat hajat sebagai ‘pend1nding’.

Hasilnya, kampung-kampung yang terlibat di Sabak Bernam kembali tenang selepas hamp1r seminggu ketvkan itu ‘menggan4s’.

Ada kaitan dengan ilmu h1tam, nak ‘test power’

Menurut Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Kampung Baharu, Mohd Suhairi Machri, 42, gangguan ketukan yang dialami penduduk di Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Pahang itu dipercayai ada kaitannya dengan pengujian ilmu h1tam khususnya dalam kalangan pengamal sih1r.

Penceramah bebas, Datuk Md. Daud Che Ngah berpendapat ‘us1kan’ dan ‘g0daan’ tersebut lebih kepada perbuatan makhlvk yang ‘dilepaskan’ mereka bertujuan untuk menakvtkan orang ramai seterusnya mer0sakkan ak1dah umat Islam.

Katanya, j1n yang biasanya tidak ‘bertuan’ jarang meng4nggu seseorang dan hanya menamp4kkan diri mereka sahaja.

Nak menyes4tkan ak1dah umat Islam

Tambahnya, pengamal sihir ini hanya ingin ‘test power’ dan kehebatan mereka menyebabkan mereka akan diiktiraf oleh kelomp0k sendiri. Pengujian ilmu ini juga bertujuan untuk membuatkan orang ramai lebih t4kut kepada j1n yang dihantar berbanding kepada Allah.

Ganggu4n itu juga berkemungkinan untuk memastikan ada masyarakat Islam yang menggunakan khidmat mereka untuk menghal4u ‘h4ntu’ sehingga menyebabkan berlakunya amalan sy1rik seperti persembahan ha1wan seperti ayam untuk h1langkan g4ngguan.

Berpindah-randah, t4kut ‘dihidu’ bijak pandai

Ia berlaku dalam tempoh paling lama seminggu sebelum beredar ke tempat lain. Ini bagi mengelak bertemu dengan bijak pandai dalam agama yang mempelajari tangk4pan dan kaedah membasm1 makhlvk h4lus. 

Saranan beliau, masyarakat Islam perlu kembali kepada al-Quran dengan memperbanyakkan bacaan kitab suci itu.

“Paling tidak pun selalu membaca 3 Qul iaitu surah Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Naas yang mempunyai maksud tersendiri dalam memohon pertolongan Allah serta mengelakkan w4s-w4s serta menjadi permainan sya1tan.” 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : LM / penmerah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *