Semasa

Memilukan, Tiga M4ut Dalam Kemal4ngan Tr4gis Membabitkan Dua Buah Kenderaan.

KUANTAN : Tiga m.aut dalam na.has memb.abitkan dua buah kenderaan yang terli.bat dalam kemal.angan jalan raya di Jalan Kuantan-Maran berha.mpiran pusingan U Batu Tiga, Tanah Putih, dekat sini, kira-kira pukul 11:30 malam tadi.

Ma.ngsa yang m.aut dalam kemal.angan tersebut pemandu kenderaan jenis Prot0n Iswara, Adzarul Fadzlie Ahmad Roki, 33, dan dua lagi penu.mpang kenderaan Prot0n Saga iaitu Azura Iskandar Mohamad, 32, dan anaknya, Nur Izara Al Aishah Mohd. Fairus, 5, yang mengal.ami kecede.raan pa.rah.

Ketua Jab.atan Sias.atan dan Penguatkuasaan Trafik negeri, Superintenden Kamarulzaman Jusoh berkata, dalam keja.dian itu empat lagi ma.ngsa yang terli.bat selamat namun menga.lami kecede.raan.

Menurutnya, ma.ngsa yang tersel.amat merupakan pemandu Prot0n Saga, Mohd. Fairus Md. Yusof, 40, yang menga.lami kecede.raan di kep.ala, dan tiga lagi anaknya, Mohamad Al Alif Ikmal, 9, pa.tah tan.gan; Mohamad Al Hafiz Ikram, 11, ced.era bahagian ka.ki dan kep.ala dan Nurul Al Aziana Ashikin, 10, juga menga.lami kecede.raan di kep.ala.

“Dalam sias.atan awal diperc.ayai pemandu Prot0n Iswara, Adzrul Fadzlie dari arah Gambang mengahala ke bandar Kuantan dan setibanya di l0kasi keja.dian kende.raannya yang sedang bergerak lurus itu telah hila.ng kaw.alan lantas berge.sel dengan sebuah lagi kenderaan yang berada di sebelah kiri laluan.

“Aki.bat daripada pelan.ggaran ters.ebut, kedua-dua kenderaan terb.abas ke bahu jalan di sebelah kiri dan menyeb.abkan Prot0n Iswara itu terb.akar hingga mengak.ibatkan pemandunya itu terb.akar seluruh ba.dan dan menin.ggal du.nia.

“Aki.bat kema.langan terse.but, dua lagi ma.ngsa kemal.angan berada di dalam kende.raan berasingan yang ced.era di bahagian kep.ala turut dis.ahkan menin.ggal du.nia di l0kasi keja.dian manakala empat lagi ma.ngsa sela.mat dibawa ke H0spital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) untuk mendapatkan raw.atan lanjut,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Kamarulzaman berkata, ha.sil daripada sias.atan awal mendapati kemal.angan ters.ebut diperc.ayai berp.unca daripada kecu.aian pemandu prot0n Iswara yang ga.gal menga.wal kende.raan.

“Ketika kemal.angan keadaan jalan adalah lurus dengan sistem jalan satu hala yang mempunyai tiga lor0ng dan satu lor0ng susur.

“Keadaan cuaca pula adalah baik dan permukaan jalan adalah kering semasa  kemal.angan berl.aku malahan tahap pencahayaan gelap waktu malam dengan adanya lampu di sepanjang jalan,” katanya.

Sumber : utus4n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *