Semasa

Mcau Scam Sudah Habis Akal, Kini Trdesak Dan Mula Tanya Pelik2

Buah pinggang anak sudah ada pembeli belum??”,

Ini ugvtan dari scammer Mcau Scam kepada salah seorang mngsa yang enggan memberikan mereka wang.

Scammer ini mengambil gambar mngsa dan anak dari profil Whatsapp mngsa dan disertakan dengan ayat ini. Dia tambah lagi “Puan rasa semua poIis ada bersama dengan puan?”

Saya dirujuk oleh seorang sahabat berkenaan soalan mngsa ini. Apa yang perlu mereka lakukan kerana ugvtan adalah serius dan sangat menakutkan.

Saya yang membaca pun terkejut. Sampai begini sekali. Pasti ramai yang telah menjadi mngsa.

Puncanya begini, mngsa menerima panggilan dari LHDN kononnya ada nilai cukai yang tidak dibayar. Mngsa akan diambil tindakan undang-undang dan diheret ke mhkamah.

Untuk tindakan lanjut mngsa kononnya disambungkan kepada pegawai poIis. Ini semua lakonan licik mereka dan ramai pun telah sedar peniipuan begini dan ramai juga telah peka.

Dari pegawai LHDN sehingggalah pegawai poIis semua adalah lakonan mereka. Peniipu semuanya.

Kali ini mngsa tahu ianya peniipuan, jadi mngsa pun tidak melayan dan membuat laporan poIis.

Kemudian dari nombor yang sama yang kononnya dari pegawai LHDN mula membuat ugvtan dengan mengambil gambar profil mangsa dan anak-anak.

Mereka ugvt untuk tunggu dihadapan rumah sehingga dapat duit. Bayangkan apa perasaan mngsa? Bayangkan bagaimana yang dirasakan? Tkut bukan?

Kalau saya pun tkut. Ini tentang nywa anak kita. Ada orang ugvt hendak jual 0rgan anak kita.

Mcau scam ini sudah habis akal..

Barangkali Mcau scam ini sudah habis akal, orang kita makin peka dan bijak. Jadi mereka jadi terdesak dan mengguna cara lain.

Tolonglah, saya minta saya sangat, pesan kepada ibu bapa kita, pesan kepada anak isteri. Sekiranya ada terima mesej-mesej pelik.

Ada ugvtan seumpama ini, kononnya diugvt begitu dan begini dapatkan nasihat dahulu. Pergi ke balai, dapatkan nasihat poIis, dapatkan nasihat sekeliling. Jangan kita menurut sahaja. Semak hak kita. Belajar lebih kuat.

Mereka jadi terdesak kerana kita semakin bijak, kita jadi bijak kerana sentiasa mengingatkan.

Jangan putus asa terus berpesan-pesan. Ada yang tak tahu, jika dapat mesej begini mungkin berhabis harta hendak bayar. Mereka memperoleh kesenangan dari kesengsaraan orang lain.

Ugvtan ini dirujuk kepada saya sewaktu PKP, saya maklumkan abaikan dan pastikan pintu rumah sentiasa berkunci, jika terasa terancam atau ada sebarang perkara yang tidak baik sila hubungi poIis peronda dan bertindak segera. Jangan tunggu.

Alhamdulilah semuanya selamat kepada mngsa ini. Mngsa juga telah terlebih dahulu buat laporan poIis. Sebab itu mngsa terima ugvtan sampai bila poIis boleh menjaga.

Kita kena sentiasa peka dan mengingatkan. Pukul 8.30 malam, saya kongsikan jangan kita jadi mngsa keldai akaun pula.

Sumber : Nor Zabetha / asiakini

Artikel lain..

Anwar akan menghadap YDP Agong, Sekali Prof Ridhuan cakap pemimpin g1la kuasa

Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa beliau akan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah minggu depan.

Dalam satu kenyataan media, Anwar mendakwa Yang di-Pertuan Agong telah memberi perkenan untuk beliau mengadap pada hari Selasa 13 Oktober 2020.

Anwar berkata pada majlis menghadap tersebut beliau akan mempersembahkan keterangan lengkap mengenai jumlah majoriti Ahli Parlimen yang kukuh dan meyakinkan seperti mana yang pernah disebutkan sebelum ini.
“Saya amat berharap rakyat Malaysia untuk terus bertenang dan mendoakan dari rumah atau tempat pekerjaan masing-masing, serta menghormati Peraturan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP),” katanya.

Berikut ulasan padu Prof Ridhuan Tee mengenai situasi semasa politik

Jenis pemimpin apakah ini yang g-ila kuasa?

“Dalam keadaan rakyat tengah susah, nak makan susah, akibat wabak COVID-19 yang melanda dan melanda semula, masih ada pemimpin yang mencanangkan ada majoriti di parlimen, untuk menjadi Perdana Menteri (PM), menggantikan PM sedia ada.

“Tidak bolehkah lupakah dahulu melayan nafsu serakah gila kuasa itu dahulu. Fokuskan bagaimana untuk membantu negara, membantu rakyat, untuk keluar daripada kemelut ekonomi dan kesusahan yang melanda. Pemimpin sepatutnya menjadi teladan, bukan menjadi tontotan dan lakunan.

“Ketika mengaji ilmu politik dahulu, saya tidak percaya membaca buku The Prince, karya Machiavelli. Antara kata kunci beliau, adalah the end justifies the means atau matlamat menghalalkan cara. Untuk mendapatkan kuasa, boleh lakukan apa sahaja, meskipun cara mendapatkan kuasa itu bertentangan nilai kemanusiaan, asalkan dapat kuasa itu.

“Kuasa hari ini menjadi matlamat, bukan alat. Kalau dengan mendapat kuasa itu, boleh selesaikan masalah rakyat, menyelamatkan agama, bangsa dan negara, tidak mengapa juga. Ini tidak, buktikan belum adapun.

“Apa jaminan sekiranya orang yang gila kuasa untuk jadi PM, jika benar-benar jadi PM, dia dapat menyelesaikan kemelut ini? Tidak ada jaminan. Justeru, kenapa kita mesti layan orang yang g-ila kuasa ini?

“Ini politik bebal yang dikatakan oleh Allahyarham Syed Hussein alAtas atau diistilahkan sebagai BEBALISME.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *