Semasa

Lama Berdiam Diri, Tengku Adnan Mula Beri Jawapan Adakah Najlb Akan DikeIuarkan Dari UM N 0

Ibarat menarik rambut di dalam tepung. Itu perumpaan diibaratkan kepada pemimpin U M N O ketika ini yang mungkin berdepan kesukaran dalam memberi kenyataan berhubung kes Datuk Seri Najib Razak.

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur tempoh hari mendapati Najib bersaIah terhadap semua tujuh pertvduhan membabitkan peny3lewengan dana RM42 juta milik S R C International.

Justeru, setiap kenyataan yang keluar dari pemimpin terdekat dengan Najib akan menjadi perhatian ramai.

Ini kerana orang ramai mahu melihat bagaimana pendirian terutama pemimpin U M N O selepas Najib didapati bersaIah.

Mengambil contoh Khairy Jamaluddin atau KJ, kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau yang mahu supaya U M N O terus bergerak ke hadapan telah mendapat reaksi balas dari Najib.

Najib menerusi satu posting di Facebook seakan memerIi KJ dengan menulis, “Kuat juga dia (KJ) melawan PH tiap-tiap hari sehingga PH tumbang dan dia berjaya menjadi menteri semula.”

Masih terlalu awal keluarkan Najib dari U M N O

Sementara itu, Tengku Adnan Mansor yang juga Bendahari U M N O pula bersuara apabila ditanya tentang keahlian Najib dalam parti susulan keputusan mhkamah tersebut.

Masih terlalu awal untuk U M N O melucutkan keahlian bekas perdana menteri, Najib Razak dalam parti U M N O susulan keputusan mendapati Najib bersaIah.

Demikian kata-kata Tengku Adnan yang berkata keahlian ahli parlimen Pekan itu bergantung kepada keputusan rayuan kes beliau.

Katanya, masih ada masa untuk menilai dan menunggu keputusan rayuan kes tersebut.

” Dia (Najib) belum lagi bersaIah. Kalau jatuh bersaIah (di peringkat rayuan), kita akan keluarkan dia daripada parti.

” Sekarang, masih dalam peringkat rayuan. Kita akan tentukan keputusan untuk Najib (lucut keahlian) selepas didapati bersaIah,” katanya yang dipetik portal Utusan Malaysia Online, hari ini.

Najib pada 28 Julai lalu, dijatuhkan hkuman pnjara selama 12 tahun dan denda RM210 juta selepas didapati bersaIah terhadap tujuh pertvduhan membabitkan saIah guna kuasa, rasvah dan pengubahan wang hram.

Dia kemudian memohon hkuman itu ditangguhkan sementara pihaknya mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan.

Najib kini bebas dengan jaminan RM2 juta berserta dua penjamin.

Pada Selasa lalu, dia dihkum pnjara 10 tahun bagi setiap kesaIahan CBT dan pengubahan wang hram serta 12 tahun dan RM210 juta atau pnjara lima tahun dalam kes penyalahgunaan kuasa.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali memerintahkan agar kesemua hkuman pnjara berjalan serentak.

Sumber : Malayslakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *