Semasa

Khabar Hiba, Se0rang Par4h, Dua Menlnggal Dunia Aklbat Kemal4ngan Membabitkan Tiga Buah Kenderaan.

PAHANG : Pekan, Se0rang peniaga kedai makan dan penyelia kila.ng ma.ut dalam kemala.ngan membabitkan 3 buah kenderaan di kil0meter 36 Kampung Tanjung Batu, Jalan Pekan-Nenasi-R0mpin di sini hari ini.

Kemal.angan tersebut membabitkan pertembu.ngan kenderaan jenis Prot0n Saga dan Wira serta Per0dua Myvi kira-kira jam 12.30 tengahari.

Ketua P0lis Daerah Pekan, Superintenden Mohd. Zaidi Mat Zin berkata, ma.ngsa yang ma.ut dalam kemala.ngan tersebut adalah pemandu kenderaan jenis Prot0n Saga, Chaw Jiun Shyan, 27 tahun, dari Kota Tinggi, Johor dan se0rang lagi pemandu kereta jenis Perodua Myvi, Zainong Abdullah, 26 tahun, dari Pasir Gudang, Johor.

Menurutnya, penu.mpang Perodua Myvi, Yusof Alias, 59 tahun, dari Merlimau Melaka mengalami keced.eraan pa.tah kedua-dua belah tan.gan dan ka.ki, manakala pemandu dan 3 penumpang Proton Wira iaitu, Mohd. Azmil Anuar, 32 tahun, Mas Zuana Abdul Rahim, 32 tahun, Nur Nazira Zaida Suhaimi, 19 tahun dan Nur Wardah Ariana Mohd. Farid, 6 tahun , tidak mengalami keced.eraan.

“Sias.atan awal p0lis mendapati kenderaan jenis Proton Saga dalam perjalanan dari arah Rompin menghala ke Pekan namun setibanya di tempat keja.dian ketika sedang mengambil selek0h ma.ngsa gagal mengawal kenderaan dan terba.bas ke laluan bertenta.ngan.

“Kemudiannya kereta tersebut telah bertem.bung dengan kenderaan jenis Per0dua Myvi dan Proton Wira yang berada di belakangnya (Myvi) tidak sempat membrek lalu mela.nggar bahagian belakang kereta dihadapannya itu.

“Aki.bat kema.langan tersebut, pemandu Proton Saga itu telah disahkan menin.ggal dunia di l0kasi keja.dian manakala pemandu Per0dua Myvi telah menin.ggal dunia di ketika mendapat raw.atan di Klinik Kesih.atan Nenasi,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Mohd. Zaidi berkata, hasil sias.atan awal mendapati kemal.angan berpu.nca dari kecuaian pemandu Prot0n Saga yang disyaki memandu secara melulu kemudian terba.bas masuk ke laluan bertenta.ngan.

“Keadaan cuaca pula adalah baik dan permukaan jalan adalah kering semasa kemala.ngan berla.ku pada waktu siang.

“Ketika kemala.ngan keadaan jalan berselek0h namun sistem jalan satu lor0ng 2 hala dan keadaan jalan adalah rata dengan terdapat garis berkembar sebagai pembahagi jalan,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Perhubu.ngan Awam, Jabatan B0mba dan Penyel.amat Malaysia (JBPM) Pahang, Zulfadli Zakaria berkata, b0mba menerima panggilan kecem.asan kemala.ngan itu melalui Sistem Tindak Balas Kecem.asan Malaysia (MERS) 999 kira-kira jam 12.53 tengahari.

“Seramai 4 angg0ta termasuk seorang pegawai dari Balai B0mba dan Penyel.amat Nenasi ke tempat keja.dian dengan kekuatan satu jen.tera Fire Rescue Tender (FRT).

Ketika kerja-kerja menyela.mat, dua ma.ngsa yang terse.pit berjaya dikeluarkan dengan menggunakan peralatan Resque P0wer Unit.

“Ma.ngsa yang ced.era dan sela.mat dibawa ke H0spital Pekan manakala yang telah meni.nggal di l0kasi keja.dian seterusnya diserahkan kepada pihak p0lis untuk tinda.kan selanjutnya,” katanya.

ANTARA UCAPAN TAK.ZIAH WARGAMAYA:

Salam Tak.ziah buat ahli keluarga.

Sumber : utus4n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *