Semasa

Keputusan Ag0ng untuk menyelamtkan Negara. Ahli Akademik

Pelantikan Perdana Menteri yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Ag0ng adalah bagi menyelesaikan masalah p0litik yang ada di negara kita baru-baru ini adalah untuk mengelak berlakunya krisls Perlembagaan dalam Malaysia.

Perkara ini dinyatakan oleh Profesor Datuk Dr Teo Kok Siong yang merupakan Felo Utama Institut Kajian Etnik. Menurut Profesor Teo, arena politik mempunyai kemelut politik yang sangat sengit dan dahsy4t.

Ini menyebabkan Yang di-Pertuan Ag0ng telah membuat keputusan (pada ketika itu) bagi menyelamtkan negara.

Beliau turut menambah sepatutnya tidak ada timbut mengkhlanati mandat rakyat serta membunvh demoktrasi seperti mana yang diwar-warkan di Media Sosial.

Apa yang dilakukan oleh tuanku adalah mengikut kepada Perlembagaan kerana sitem di Malaysia terdiri daripada dua bahagian iaitu Raja (YDPA sendiri) dan rakyat mengikut demokrasi di Parlimen.

Dengan keputusan yang dibuat oleh YDPA itu jugalah, tidak berlaku pemerintahan bercelaku atau terbantutnya pemerintahan pada ketika itu disebabkan oleh kemelut politik yang telah berlaku.

Menurut Profesor Teo, tindakan tuanku memilih PM ke-8 adalah jelas bagi mengelak negara daripada krisis Perlembagaan.

Selain itu, beliau turut mengkrltik sikap pemimpin-pemimpin parti p0litik yang sbeelum ini diberi mandat oleh rakyat bagi memerintah negara namun tidak melaksanakannya dengan penuh amanah dan baik.

Namun rakyat harus tahu mandat rakyat adalah wasiat kehendak rakyat kepada sekumpulan parti politik yang dipilij menjadi kerajaan tetapi sayangnya ia tidak dih0rmati oleh ahli p0litik.

“Selepas mendapat mandat rakyat mereka ini mempertaruhkannya, sedangkan salah satu komponen penting dalam mandat rakyat ialah peralihan kuasa.

“Mereka tidak berjaya mengurus apa yang diamanahkan dan seolah-olah tidak bersedia untuk menunaikan janji sedangkan itulah mandat rakyat.”

Sumber : mysumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *