Hiburan

“Kenapa letak lambang salib?” Netzen Persoal Tindakan Sajjat Letak Lambang SaIib Pada Akaun TikTok

Gara-gara gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kes tanpa sebarang sebab, Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam telah mengeluarkan waran tangkap terhadap seorang usahawan kosmetik.

Beliau yang sebelum ini terpalit dengan isu murtad dan kini menjadi buruan JAIS, Nur Sajat atau nama sebenarnya, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman dikatakan menghilangkan diri.

Instagram Nur Sajat turut dinyahaktifkan

Malah, usahawan kosmetik ini masih belum ditemui dan akaun media sosial Instagramnya juga telah dinyahaktifkan.

Netizen cuba menasihati Nur Sajat jangan ambil tindakan melulu

Ekoran dari itu, netizen kini berpusu-pusu melawat ke akaun Tiktoknya pula untuk meninggalkan komen peringatan.

Malah merekajuga turut cuba menasihati usahawan kosmetik ini supaya dia tidak melakukan perkara melulu terutama melibatkan hal agama Islam.

Lambang salib di bio cetuskan persoalan

Namun begitu, apa yang mencurigakan orang ramai apabila di profil akaun TikTok Sajat, kelihatan lambang salib diletakkan di bahagian ‘bio’ yang sekaligus menimbulkan persoalan ramai.

Lambang emoticon berbentuk salib di profil TikTok usahawan kosmetik ini telah menimbulkan rasa pelik di kalangan netizen sehingga ramai yang bertanya apa sebabnya dia menggunakan lambang tersebut.

Allahuakbar, apa status agama Sajat sekarang

Hal ini sekaligus membuatkan netizen berspekulasi mengenai status agama Sajat yang berkemungkinan sudah keluar daripada Islam. Allahuakhbar!

Walau bagaimanapun, tak semua komen yang ditinggalkan di bahagian Q&A aplikasi tersebut mengecamnya, malah ramai juga yang memberi kata-kata semangat supaya Sajat kembali ke pangkal jalan.

Terdahulu, muncul video terbaru Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau popular dengan nama Nur Sajat dan tular di media sosial.

Namun, tidak dapat dipastikan bila video itu dimuatnaik, namun kali ini ia memaparkan pengakuan usahawan kosmetik berusia 36 tahun itu seolah-oleh berniat menukar agama.

Disebabkan isunya besar dan bagi mengelakkan tersalah petik, berikut adalah salinan penuh daripada perkataan yang diluahkannya dalam klip video berdurasi 1 minit 48 saat itu.

“Saya baca, tak salah kita buat research (kajian) agama lain kan? Sebab kita tak ada buat apa-apa, lepas itu orang nak salahkan kita teruk.

“Lepas Jais (Jabatan Agama Islam Selangor) keluarkan statement (kenyataan) itu, saya dah malas nak fikir.

“Saya cakap ini bukan saya nak mengugut ke tak. Secara sumpah demi nama saya, nama ayah saya, nama mak ayah saya, saya dah taknak menjadi orang Islam (sambil menggelengkan kepalanya dalam klip video itu).

“Saya keluar daripada agama Islam. Itu lebih afdal. Saya tak main-main, saya cakap betul.

“Mereka yang buat saya jadi saya nak keluar daripada Islam. Saya tak main-main, saya cakap betul.

“Mereka yang buat saya nak keluar daripada Islam. Mereka buat saya lebih jauh daripada Islam…dengan benda yang macam ini, dorang (mereka) buat saya, mungkin dorang (mereka) ingat dorang (mereka) boleh bagi iktibar…bukan.

“Saya lebih takut dan saya rasa lebih baik keluar daripada agama ini. Sebab saya lahir pun dalam Islam dan saya ikut sahaja apa yang mak saya ajar, saya buat.

“Rupa-rupanya…tak tahulah,” katanya.

Sajat masih hilang dan belum ditemui

Difahamkan sehingga kini, sama ada pihak JAIS mahupun PDRM masih belum menemui Sajat selepas dia dikatakan menghilangkan diri susulan tidak hadir melibatkan kes mahkamah dengan JAIS berkaitan isu memakai pakaian wanita.

Penulis Ini Rasa L0ya Utk Menulis Tentang Sajat. Tapi Apa Yg Dia Cakap Buat Ramai Mula Berfikir

 

Kuala Lumpur: U.sahawan k.ontroversi, Muham.mad S.ajjad Kamaruz.zaman atau p.opular disapa S.ajat terus mengh.ilangkan diri daripada r.adar apabila g.agal dik.esan p.ihak berk.uasa dan media tempatan.

Usaha untuk mengh.ubungi S.ajat untuk mendapatkan k.omen berhubung k.ontroversi demi k.ontroversi yang terp.alit atas dirinya tidak berjaya apabila m.esej dan panggilan tidak dijawab.

Malah menerusi t.injauan di akaun media sosial, S.ajat dilihat menyaha.ktifkan a.kaun Instagram miliknya.

S.ajat kini dib.uru pihak peng.uat k.uasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) selepas dik.enakan w.aran t.angkap tanpa j.aminan kerana g.agal hadir ke m.ahkamah pada sebutan semula k.esnya, Selasa minggu lalu.

Terbaharu, tular sebuah video yang memaparkan pengak.uan usahawan k.osmetik berusia 36 tahun itu seolah-oleh berniat men.ukar a.gama.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan tarikh video itu dimuat naik sama ada, ia video baharu atau lama.

Berikut kupasan  menarik oleh Penulis Tersohor, Ku Seman

BIARLAH SAJAT HENDAK MURT4D, DIA BUKAN TANDA ARAS KEGAGALAN INSTITUSI ISLAM

Sajat bukanlah siapa-siapa. Sajat tidak ada pengaruh kecuali dalam kalangan yang mabuk kerana menelan hedonisme.

Maka apabila Sajat mengugut untuk keluar agama Islam (murt4d), biarlah Sajat dengan jalan yang dipilih. Tidak perlu membuang masa memujuk atau terlebih memikir tentang dia.

Saya sebenarnya rasa l0ya untuk menulis tentang Sajat. Amat mel0yakan. Tetapi terpaksa menulis apabila ada pihak terlebih memberi tumpuan pada isu Sajat, seolah-olah tidak ada isu lain yang lebih penting.

Lebih mal4ng lagi seolah-olah apabila Sajat murt4d, gagallah segala usaha institusi agama, birokrat agama dan sekelian pendakwah yang menyeru ke jalan Islam.

Padahal telah banyak terbukti institusi Islam seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah banyak membawa golongan seumpama ini kembali ke pangka jalan.

Tentulah tidak adil kalau Sajat dijadikan pembaris untuk mengukur kejayaan institusi Islam dalam menyebar dakwah Islam. JAKIM telah membuktikan program pemulihan golongan seperti Sajat memberikan hasil yang sangat baik.

Tetapi hanya Sajat memilih untuk tidak pulih, banyak kerenah dan mahu dilayan seolah-olah dia sangat istimewa.

Ternyata bahawa pelakuan Sajat yang menghina Islam, mencabar pihak berkuasa agama seterusnya mengugut hendak murtad hanya kes terpencil. Sangat terpencil.

Pemantapan kefahaman Islam bermula dengan sistem pendidikan rendah, konsistensi institusi Islam dan ekosistem dalam majoriti masyarakat menjurus pada Islam tidak wajar dinilai hanya dengan seorang Sajat.

Tidak perlu ada sesiapa yang merayu kepada Sajat supaya jangan murtad, ini penghinaan kepada Islam seolah-olah Islam ketandusan umat di negara ini.

Memanglah pihak yang anti institusi Islam akan menggunakan isu Sajat murtad sebagai peluru. Biarkan kerana Sajat pun kemungkinan sebahagian daripada puak-puak ini.

Maka pendakwah selebriti pun bolehlah berhentilah memberi kenyataan dakwah yang berjela-jela untuk memujuk Sajat.

Pendakwah selebriti ini mungkin bertambah popular. Pemimpin birokrat agama pun mungkin popular bila bercakap pasal Sajat.

Tetapi apalah ertinya popular dalam kalangan yang hidungnya dicucuk hedomisme? Sajat hanya ikon hedonisme yang sama sekali tidak boleh dijadikan teladan.

Janganlah ada pihak yang hendak tumpang sekaki menganjurkan forum itu dan ini seolah-olah Sajat pencetus isu nasional. Malah mulai sekarang media perlu berhenti menjadi pelobi hedonisme yang membesar-besarkan isu Sajat.

Maka usah terlebih memberi tumpuan pada isu remeh Sajad kerana banyak lagi isu Islam yang menuntut tumpuan dan perhatian.

Watak-watak seperti Sajat sudah berulang kali wujud malah akan terus wujud. Kita perlu bijak menguruskan, pada masa yang sama memastikan tidak ikut ‘menari’ mengikut rentaknya. (Kredit gambar MStar)

kredit: kuseman.com

Terdahulu Video berdurasi 1 minit 48 saat tular di media sosial memaparkan luahannya yang seakan-akan mahu menukar a.gama selepas mend.akwa k.ecewa dengan orang di sekeliling termasuk dengan apa yang berl.aku kepadanya.

KKKM Sedia Membantu

“Kita (K.ementerian K.omunikasi dan M.ultimedia – KKMM) sedia memb.antu untuk meng.esan dia (S.ajat) kerana dia memperm.ain dan memp.ersenda a.gama. Buat masa ini biarlah p.ihak berk.uasa a.gama dan polis cari dahulu dan jika ada apa-apa keperluan, ke.menterian ini sedia memb.antu,” kata Timbalan Menteri K.omunikasi dan Multimedia Datuk Zahidi Zainul Abidin.

Beliau berkata, pihaknya bersedia bekerj.asama dengan Jabatan A.gama Islam Selangor (Jais) dan polis untuk meng.esan l.okasi u.sahawan k.osmetik itu.

Aliff Syukri Dedah Kata-Kata Padunya Pada Sajat Selepas Dia Dicari Ramai Orang. Ada Lagi Satu Benda Beliav Beritahv

KUALA LUMPUR: Usahawan p.opular, Datuk Aliff Syukri mena.sihatkan Muham.mad S.ajjad Kamaruz Zaman atau lebih popular dipanggil S.ajat, 36, untuk mengh.ormati u.ndang-u.ndang dan agama I.slam.

Sebagai sahabat, Aliff berkata, beliau meminta S.ajat tidak memperm.ainkan i.su m.urtad sebaliknya menjadi seorang manusia yang sentiasa mahu berubah ke arah keb.aikan.

“Kita sebagai seorang manusia, perlu mengh.ormati u.ndang-u.ndang. Tak s.alah jika kita meng.aku s.alah. Itu tidak bererti kita k.alah. Kita rakyat Malaysia, ada u.ndang-u.ndang yang perlu kita p.atuhi.

“Sebagai sahabat, saya tak mahu S.ajat keluar daripada I.slam atau m.urtad. Jangan tert.ekan dengan segelintir w.arganet. Menye.rahlah. Ikut garis p.anduan dan u.ndang-u.ndang,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi semalam.

Semalam k.ecoh di media sosial apabila satu video berdurasi 1 minit 45 saat yang tular menunjukkan S.ajat mengumumkan dia tidak mahu lagi menga.nut agama I.slam selain mengakui tert.ekan dengan s.ituasi yang sedang dilaluinya.

Bagaimanapun, klip video tersebut tidak dapat disahkan kesah.ihannya.

Pada 6 Januari lalu, S.ajat meng.aku tidak bers.alah di M.ahkamah Tinggi Sy.ariah di sini atas tu.duhan sebagai seorang lelaki berpakaian menyerupai wanita pada 2018 lalu.

Pada 23 Februari lalu, S.ajat tidak hadir ke m.ahkamah bagi pr.osiding pert.uduhan terhadapnya menyebabkan Jabatan A.gama I.slam Selangor (Jais) mengeluarkan w.aran t.angkap ke atasnya.

Dalam pada itu, Aliff berkata, dia sudah lama tidak bertukar khabar dengan S.ajat dan mend.oakan agar sahabatnya itu sentiasa c.ekal serta ta.bah menghadapi u.jian Tuhan.

“Saya tidak mahu terl.ibat dalam u.rusan dia dan sebenarnya kami sudah lama tidak berhubung. Saya d.oakan yang terbaik untuk dia,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Kredit: trendingsangat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *