Keluarga

“Kem4tian Yang Dicemburui” Warga Emas Dijemput llahi Ketlka Sedang Berwirid.

PERM4ISURI : Se0rang wa.rga emas meni.nggal du.nia ketika sedang berwirid sebaik selesai menun.aikan s0lat Maghrib secara berje.maah di Masjid Al-Amin, Kampung Sungai Lerek, Chal0k, di sini malam tadi.

Ketua P0lis Daerah Setiu, Deputi Superint.endan Afandi Hussin berkata, Khalid Ahmad, 83, dis.ahkan meni.nggal dunia kerana sera.ngan jan.tung.

Katanya, wa.rga emas itu bersama menan.tunya Mohamad Firdaus Ibrahim, 29, ke masjid berkenaan pada 7.15 malam.

“Men.antu ma.ngsa memak.lumkan bapa mentuanya tiba-tiba jat.uh dan tid.ak sed.arkan diri ketika imam mahu membaca d0a selepas selesai s0lat,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Afandi berkata, Mohamad Firdaus menghu.bungi petugas kesih.atan dan pemeri.ksaan lanjut menges.ahkan wa.rga emas itu menin.ggal du.nia.

“Berdas.arkan peme.riksaan ke atas tu.buh badan ma.ngsa tiada kes.an lu.ka atau ced.era. Arw.ah juga sering menj.alani raw.atan sa.kit asma di H0spital Setiu dan kali terakhir mendap.atkan raw.atan pada 16 Jun 2020,” katanya.

Beliau berkata, ke.s diklasifik.asikan sebagai ma.ti meng.ejut dan jen.azah arw.ah dit.untut keluarga untuk pengeb.umian di Kampung Bangg0l.

Dalam pada itu, se0rang ahli keluarga Khalid, Raihan Husin, 31, berkata, arw.ah sin.ggah di masjid itu untuk s0lat Maghrib berjemaah dan sepatutnya ke rumah mena.ntunya di Chalok Barat untuk menghadiri majlis ta.hlil arw.ah isterinya, Meriam Latif.

“Arw.ah keluar dari rumahnya di Kampung Bangg0l selepas Asar dan sempat singgah di rumah men.antu se0rang lagi sebelum ke masjid bersama. Sudah menjadi rutin arw.ah untuk s0lat di mana-mana masjid yang sempat dia sin.ggah,” katanya.

Dia juga memberitahu sem.pat bertemu arw.ah beberapa hari lalu kerana rumah mereka berdek.atan dan arw.ah se0rang pemurah dan kerap berk0ngsi makanan, hasil tanaman dengan keluarga dan penduduk kampung.

“Pada Sabtu lalu isteri arw.ah menin.ggal dunia. Semalam arw.ah pula dan jenaz.ahnya dikebu.mikan di Tanah Perkub.uran Islam Kampung Bangg0l kira-kira 11 pagi tadi,” katanya.

Sumber : fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *