Semasa

‘Kami Pergi Dulu lbu Ayah..’ – Tr4gis, Tiga Kanak-kanak Adik Beradik M4ut Rentvng Dalam Sebuah Rumah Dihuni 9sekeluarga.

Lawas : Tiga kanak-kanak yang juga adik-beradik dite.mui ren.tung dalam keba.karan sebuah rumah dihuni sembilan sekeluarga di Kampung Seberang Kedai, di sini, malam tadi.

Dalam trag.edi kira-kira pu.kul 10.50 malam tadi, ma.ngsa terba.bit dikenal pasti sebagai Mohd Hesdi Huzaidi Azrie, 4 tahun, Mohd Hezmi Huzaili, 7 tahun, dan Mohd Hezry Huzaimi, 8 tahun.

Jurucakap Pusat Gerakan 0perasi (PGO) Jabatan B0mba dan Penye.lamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, pihaknya menerima pan.ggilan daripada MERS999 berhubung insi.den itu pada pu.kul 11.02 malam.

Susulan itu, beliau berkata, tujuh angg0ta Balai B0mba dan Penye.lamat (BBP) Lawas dike.jarkan ke l0kasi keja.dian.

“Setiba di l0kasi keja.dian yang terletak 17 kil0meter dari balai, a.pi didapati sedang ma.rak menjilat sebuah rumah dua tingkat berstruktur separuh kekal.

“A.pi berjaya dipadamkan sepenuhnya pada pu.kul 12.45 tengah malam, manakala rumah terba.bit mus.nah sepenuhnya,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, enam lagi penghuni rumah itu tersela.mat dalam keja.dian berkenaan.

Mereka ialah bapa ma.ngsa, Azrie Latip, 45 tahun, bersama isteri, Dayangku Hadianawati, 38 tahun, dan dua lagi anak mereka, Ariesya Aryana Azrie, 14 tahun, serta Muhd Hezrie, 12 tahun.

Yang turut terse.lamat ialah datuk ma.ngsa, Awangku Jeman Pangiran Abdul Hamid, 72 tahun, dan nenek, Aminah Matusop, 73 tahun.

“Ma.yat tiga beradik itu sudah diserahkan kepada pihak p0lis untuk tind.akan seterusnya. Pu.nca keja.dian sedang disia.sat,” katanya.

ANTARA UCAPAN TAK.ZIAH WARGAMAYA:

Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah.

JENA.ZAH DISE.MADI SATU LIA.NG LAHAD

LAWAS : Jena.zah tiga beradik yang ren.tung dalam keja.dian keb.akaran rumah di Kampung Seberang Kedai di sini lewat malam tadi, sela.mat disema.dikan di dalam satu Iia.ng Iahad, hari ini.

Kanak-kanak itu dikebu.mikan di Tanah Perku.buran Islam Pulau Salam, di sini, selepas pr0sedur bed.ah sia.sat selesai dijalankan di Kli.nik Kesih.atan Trusan.

Terdahulu jen.azah Mohd Hesdi Huzaidi Azrie, 4, dan dua abangnya, Mohd Hezmi, 7, dan Mohd Hezry Huzaimi, 8, dis0latkan di Masjid Besar Darul Ma’amur pada jam 2.15 petang.

Dalam keja.dian tra.gis malam tadi, kesemua ma.ngsa dipercayai sedang tidur ketika kebak.aran terce.tus dan mula mere.bak di kediaman keluarga tersebut.

Enam angg0ta keluarga lebih dewasa termasuk kedua-dua ibu bapa serta kakak dan abang ma.ngsa terse.lamat.

Timbalan Pengarah B0mba dan Penye.lamat Sarawak, Tiong Ling Hii berkata, ma.yat ketiga-tiga ma.ngsa dite.mui ketika pr0ses peme.riksaan dijalankan di tingkat bawah kediaman yang mus.nah 100 peratus itu.

“Mereka dipercayai ja.tuh bersama-sama Iantai bawah yang run.tuh,” katanya.

Mengenai keja.dian itu, kata Ling Hii, pihaknya menerima pan.ggilan kece.masan sekitar jam 11.02 malam.

“Jarak antara BaIai B0mba dan Penye.lamat Lawas dan l0kasi sebenarnya tidak jauh, kerana ia terletak di seberang sungai.

“Namun kita terpa.ksa berpu.sing menggunakan laluan darat iaitu sejauh 17 kil0meter dan ini mema.kan masa,” tambahnya lagi.

Begitupun, katanya tind.akan pan.tas pihaknya berjaya menyela.matkan rumah-rumah yang berha.mpiran daripada turut mus.nah.

Sumber: bh / awani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Untuk Komen Dan Share Banyak² Ya.. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *