Semasa

Janda beri alasan jaga rakan lelaki demam, sekali taktik dia semua terdedh

ALOR SETAR: Seorang wanita memberi alasan mahu menjaga rakan lelakinya yang dem,am, ketika dise,rbu anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) kerana disy.aki berlakunya mak.siat.

Dalam serbuan jam 11.40 malam tadi, lelaki berusia 29 tahun itu bukan beragama Islam ditemui berada dalam rumah wanita berusia 31 tahun di Taman Wira Mergong, di sini.

Ketika serb.uan dilakukan, seorang kanak-kanak berusia lima tahun dipercayai anak wanita itu yang juga berstatus janda turut berada dalam rumah berkenaan.

Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasa JAIK, Syeikh Radzi Abdul Mutalib berkata, serb.uan dilakukan anggotanya yang diketuai Nasir Mat Dali itu berdasarkan maklumat awam yang diperoleh.

Beliau berkata, ketika disoal, pasangan itu gagal menunjukkan sebarang bukti mempunyai hubungan m.ahram atau suami isteri menyebabkan wanita itu dita.han kerana disy.aki berkh.alwat.

Lelaki Bukan Muslim

“Lelaki itu bagaimanapun tidak dita.han kerana bukan Islam dan hanya diambil keterangan.

“Wanita itu yang berniaga secara dalam talian ditahan kerana disyaki berkh4lwat mengikut Seksyen 25 Enakmen Kesal4han Jen4yah Syariah Kedah 2014,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Radzi berkata, sabit kes4lahan boleh dide.nda RM3,000 atau dua tahun penj4ra atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata, laporan polis turut dilakukan untuk memaklumkan laporan tangk4pan berhubung kes berkenaan.

Wanita yang diceku.p berkh4alwat dengan lelaki bukan Islam di rumahnya di Taman Wira Mergong, di sini disoal si4sat anggota penguat kuasa JAIK. – Foto JAIK

Maksi4t lem4hkan hati, hilang berkat

D0SA bukan perkara kecil. Hari ini ramai orang memandang remeh soal d0sa. Sesetengah umat Islam kini bukan saja tidak takut berbuat d0sa malah seronok pula melakukannya.
Menurut Ibnu Qayyim, akibat yang akan menimpa pelaku m4ksiat antaranya:

1. M4ksiat akan menghalang diri daripada mendapatkan ilmu pengetahuan. Ilmu adalah cahaya yang dipancarkan ke dalam hati. Ketahuilah, kem4ksiatan dalam hati dapat menghalang serta memadamkan cahaya itu.

2. M4ksiat menghalang rezeki. Jika ketakwaan adalah penyebab datangnya rezeki, maka meninggalkan ketakwaan bererti menimbulkan kefakiran. Rasulullah s.a.w bersabda, “Seseorang hamba dicegah daripada rezeki akibat d0sa yang dibuatnya.” (HR Ahmad).
Justeru, kita perlu meyakini takwa adalah penyebab datangnya rezeki serta memudahkan rezeki kita. Jika saat ini kita berasakan betapa sulitnya mendapatkan rezeki Allah, maka tinggalkan kem4ksiatan! Jangan kita penuhi jiwa kita dengan debu m4ksiat.

3. M4ksiat membuat kita jauh daripada Allah. Diriwayatkan ada seorang lelaki mengeluh kepada seorang arif berkenaan kesunyian jiwanya. Arif itu berpesan, “Jika kegersangan hatimu akibat d0sa, maka tinggalkanlah perbuatan d0sa itu.”

4. M4ksiat membuat sulit semua urusan kita. Ketaatan adalah cahaya, sedangkan m4ksiat adalah gelap gelita. Ibnu Abbas r.a. berkata, “Sesungguhnya perbuatan baik itu mendatangkan kecerahan pada wajah dan cahaya pada hati, kekuatan badan dan kecintaan. Sebaliknya, perbuatan buruk mengundang ketidakceriaan pada raut muka, kegelapan di dalam kubur dan di hati, kelemahan badan, susutnya rezeki dan kebencian makhluk.

5. M4ksiat melemahkan hati dan badan. Kekuatan seorang mukmin terpancar daripada kekuatan hatinya. Jika hatinya kuat, maka kuatlah badannya.

6. M4ksiat menghalang untuk kita taat. Orang melakukan d0sa dan m4ksiat cenderung untuk tidak taat. Orang yang berbuat m4ksiat seperti orang yang satu kali makan, tetapi mengalami s4kit berpanjangan.

7. Maksi4t memendekkan umur dan menghapus keberkatan. Pada dasarnya, umur manusia dihitung daripada masa hidupnya. Imam Nawawi hanya diberi usia 30 tahun oleh Allah s.w.t. Meskipun hidupnya pendek, namun berkat. Kitab Riyadhush Shalihin dan Hadits Arbain yang ditulisnya memberinya keberkatan dan usia yang panjang, sebab dibaca oleh manusia dari generasi ke generasi hingga saat ini dan mungkin generasi yang akan datang.

8. Maksiat menumbuhkan m4ksiat lain. Seorang ulama salaf berkata, jika seorang hamba melakukan kebaikan, maka hal itu akan mendorongnya melakukan kebaikan yang lain dan seterusnya. Oleh itu, berhati-hatilah. Jangan sesekali cuba melakukan maksi4at kerana ia akan menyebabkan ‘ketagihan’ dan sukar untuk berhenti jika ia menjadi satu kebiasaan.

9. M4ksiat mematikan bisikan hati nurani. M4ksiat melemahkan hati daripada kebaikan dan menguatkan kehendak melakukan m4ksiat lain. Itulah akibat m4ksiat. Tidak ada lagi rasa malu ketika berbuat m4ksiat. Jika orang sudah biasa berbuat m4ksiat, dia tidak lagi memandang perbuatan itu sebagai sesuatu yang buruk. Tidak ada lagi rasa malu melakukannya. Bahkan dengan bangga menceritakan perbuatan m4ksiat yang dilakukannya kepada orang lain.

Sumber : kecoh ape

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *