Semasa

Ismail Sabri umum rentas daerah dan dine in akan dibenarkan pada fasa 3 PPN. Tapi ini pula yang jadi tanya orang ramai

Orang ramai dibenarkan untuk makan di kedai dan merent4s daerah ketika fasa 3 Pelan PemuIihan Negara (PPN) akan datang, kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Katanya dalam kenyataan rasmi kementerian, semua aktiviti ekonomi adalah dibenarkan beroperasi kecuali aktiviti yang ber1siko tinggi seperti spa, pub dan kelab malam.

“Pergerakan rent4s daerah dibenarkan sepanjang fasa 3 manakala pergerakan rent4s negeri masih tidak dibenarkan. Dine-in di restoran dibenarkan terhad kepada 2 orang satu meja dengan mematuhi penj4rakan fizikal,” ujarnya.

Sementara itu, kapasiti pengangkutan e-hailing serta kenderaan persendirian ditingkatkan kepada tiga orang termasuk pemandu.

“Pasar-pasar malam, pasar tani, pasar minggu dan pasar tamu juga dibenarkan ber0perasi mengikut S0P semasa.” Pembukaan institut pendidikan pula tertakluk kepada takwim Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) serta Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan penilaian r1siko Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tambahnya.

Bagaimanapun, aktiviti-aktiviti sosial masih tidak dibenarkan ketika fasa berkenaan dan hanya 10 tetamu atau pelawat dibolehkan ke sesebuah kediaman pada satu-satu masa.

Kedai Makan & Restoran Dibenar Ber0perasi Bermula 6 Pagi Hingga 10 Malam – Ismail Sabri

TERDAHULU, Kedai makan dan restoran dibenar ber0perasi bermula jam 6 pagi sehingga 10 malam berkuatkuasa, menurut Ismail Sabri memetik ciapan di laman Twitter Bernama sebentar tadi.

Dalam perkembangan yang sama, Menteri Kanan (Keselamatan), Dato’ Sri Ismail Sabri turut memaklumkan Fasa Pertama K4walan Pergerakan dalam Pelan PemuIihan Negara (PPN) kekali hingga tiga ind1kator nilai ambang utama dicapai.

Memetik ciapan Bernama TV, keputusan itu diambil setelah mengambil kira r4yuan dan pandangan pengusaha kedai makan dan sidang mesyuarat bersetuju untuk menukar waktu 0perasi premis yang menjual makanan bermula 28 Jun 2021 (esok)

PKP Tidak Tamat, Kerajaan Akan Umum Bantuan Lebih Komprehensif Isnin Atau Selasa – PM

SEMENTARA ITU, awal hari ini Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mended4hkan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) tidak akan ditamatkan, sebaliknya fasa pertama akan terus diadakan sehingga nilai amb4ng kurang 4,000.

Selain itu beliau turut memaklumkan bahawa kerajaan juga akan mengumumkan satu bantuan yang lebih komprehensif dan menyeIuruh kepada semua kumpulan masyarakat pada Isnin atau Selasa.

Jelas Muhyiddin, ia juga merangkumi sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang terkesan dengan pelaksanaan PKP 3.0 bagi mengekang penuIaran w4bak C0vid-19.

Ini bagi memastikan kira-kira 12 juta individu atau isi rumah di negara ini yang terjejas dengan penuIaran w4bak C0vid-19 menerima bantuan dan s0kongan sewajarnya dalam mendepani saat-saat yang sukar ketika ini.

“Kita faham bila di fasa begini (fasa pertama PKP 3.0) dan seterusnya sampai ke akhir tahun, semua tunggu apakah kerajaan akan tolong kumpulan yang terkesan? Kumpulan B40 dan M40 dah tentu (dibantu) termasuk dalam pemberian m0rator1um, kumpulan T20 juga ada (yang layak),” kepada dipetik dari laporan Bernama.

Tambah beliau, bantuan yang akan diumumkan kali ini akan mengambil kira keperluan semua kumpulan yang terjej4s w4bak C0vid-19, secara lebih komprehensif jika dibandingkan sebelum ini.

“Perinciannya akan saya maklumkan esok atau lusa supaya semua tahu di mana kita berada, tapi apa yang penting kita beri sokongan kepada semua kumpulan masyarakat,”

katanya sambil membayangkan kemungkinan akan terdapat peningkatan dalam bantuan yang akan diberikan itu.

Sumber: MindefBernama, Siakap Keli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *