Dunia

Gara-Gara Terlalu Comel, InsIden Scan Suhu Dilalui Gadis Ini Memang Rare

Sejak C0vid-19 mel4nda di serata dunia, Malaysia juga turut tidak terkecuali. Setakat ini rakyat Malaysia disarankan untuk mengikut SOP yang disediakan kerajaan ketika keluar rumah.

Belajar untuk hidup dalam normal baharu dengan beberapa peraturan seperti memakai topeng hidung dan mulut, menggunakan sanitizer atau kerap membasuh tangan, scan suhu sebelum memasuki premis dan lain-lain lagi.

Nampaknya orang ramai sudah terbiasa dengan pelbagai SOP ini dalam menjalani kehidupan seharian mereka. Malah di setiap premis dapat dilihat setiap satunya menyediakan termometer untuk cek suhu pelanggan mereka.

Ada yang sediakan termometer β€˜tembak’ serta ada juga yang menyediakan mesin cek suhu lebih canggih yang mana pelanggan hanya perlu berdiri di depan skrin untuk mengesan suhu mereka.

Namun begitu bagi sesetengah individu yang ketinggiannya tidak mencukupi, ia menjadi kekangan untuk menggunakan mesin scan suhu moden ini.

Sama seperti yang dilalui gadis ini sehinggakan perlu naik di atas kotak bakul supaya dapat menggunakan mesin suhu tersebut.

Perkongsian oleh gadis ini sendiri di Twitter telah meraih perhatian ramai dengan lebih 10 ribu retweets serta 20 ribu likes. Malah di ruangan komen, rupanya ramai juga yang senasib dengan gadis ini.

..

Selain itu, rata-rata warganet terhibur melihat situasi ini dan meninggalkan reaksi mereka itu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : kecoh habis

Antaranya lagi

Income saya mencecah 164 k anak dah 4 kerja rumah boleh kt semua saya buat tp isteri berkira smpai dh lbh 8 bulan kami tak bersama

Salam min dan rakan-rakan. Nak tanya. Normal ke kalau isteri taknak bersama dengan suami sampai nak lebih 8 bulan? Kami ada 4 anak. Paling bongsu dah 2 tahun lebih dah. Jadi, kalu saya ajak isteri, mesti isteri akan tolak marah-marah. Untuk pengetahuan semua, kerja rumah boleh dikatakan saya yang totally buat dari basuh baju sapu sampah cuci tandas lipat baju semua. (Sebab isteri taknak ambik orang gaji dan kami duduk di kondominium yang biasa dan senang untuk manage, tak terlalu besar dan tak terlalu kecil).

Lagi satu sebab saya fikir biar isteri tak susah. Lagipun memang dah terbiasa mak ayah ajar saya masa kecil lagi supaya sentiasa tolong mak ayah buat kerja rumah. Kalau nak kata isteri sibuk jaga anak takjugak, sebab bagi mandi, siap pakai and basuh ber4k anak pun semua campak ke saya. Nak tengok isteri saya buat kerja rumah memang boleh bilang dengan jari. Tapi saya takde nak ungkit dan takkisah pun pasal hal ni sebab isteri pun bekerja. Malam pun dia mintak saya urut badan dia pun saya turut uruntukan.

Walaupun saya penat kerja pun saya tak pernah mintak dia uruntukan. Dia cakap penat dia lahirkan anak dan jaga anak untuk saya tak boleh lawan tugas saya yang kerja penat hari-hari dan buat kerja rumah tu semua. Saya hanya mampu diam je. Walhal, anak-ank semua hantar pengasuh dan sabtu ahad saya pun contribute jaga anak mandi, basuh ber4k apa semua. Nak kata saya ni currang, satu habuk kawan perempuan n nak kenal-kenal dengan orang perempuan pun saya takde terlintas nak buat.

Memang saya jaga batas pergaulan. Dekat office pun orang perempuan malu nak tegur-tegur saya. Hanya tegur atas urusan pejabat sahaja. Boleh kata bila saya balik rumah memang saya dedicate masa saya untuk rumahtangga. Bila saya ajak bincang, dia marah-marah saya ckp kalu terdesak nak sangat pegi kawin lain.

Pulak. Saya mmpu diam je min malas nak gaduh-gasuh. Saya ni min boleh kata kategori mampu min cuma saya taknak fikir je sebab fikir yang bongsu tu kecik lagi. Saya ni bukan nak megah diri sendiri min, saya kerja as VP company oil n gas top 3 yang terkemuka kat dunia plus saya juga buat side investment dalam jv modal untuk startups.

Tambah lagi dengan hartanah dan untung saham (saya ada orang jaga portfolio hartanah dan saham saya sendiri) gross income setakat ni dlm RM164k sebulan. Untung bersih dpt kat saya sebulan paling-paling bdoh pon setakat ni dlm RM90k sebulan. Belum campur bonus. Memang isteri n anak-anak saya dapat nafkah tiptop. Tapi saya sendiri hidup low profile je min. Entahlah min, lepas isteri saya cakap macam tu. Saya banyak diam je. Saya ni jenis pendiam isteri pulak jenis suka cakap lepas. Cuma saya pantang kalu orang suka mncarut ja.

Pernah satu hari tu isteri saya terlepas perkataan carut sebab bergaduh perkara kecik je sebab saya terlambat kemas bilik, jadi dia rasa serabut. Bg dia kemas-kemas rumah ni dah memang jadi kewajipan saya. (Ni semua punca dari terlalu percaya dakyah-dakyah dekat fb dengan insta). Merah padam muka saya. Sampai menangis saya cakap pada isteri saya yang saya tak pernah ajar anak isteri smpai menc4rut. Mak ayah saya cukup elok dah ajar kami adik beradik sentiasa jaga solat, jangan menc4rut, buat baik pd ahli keluarga apa semua.

Seumur hidup saya tak pernah saya nak marah orang sampai nak m4ki-m4ki orang lagi nak mencarut apa semua. Itu pun siap saya menangis sambil cakap elok-elok lagi dengan isteri. Tak pernah saya nak tinggi suara balik ke apa. Saya tak tahulah min. Kalu isteri saya tengok drama melayu ke apa pasal cerita suami kawin dua.

Mula lah dia buat status kat fb, insta, whatsap cakap biar lelaki tu mampos lah. Pegi jhanam lah. Dasar syai tan lah apa lah. Saya terkilan sangat dengan perangai isteri. Saya sentiasa nasihat isteri saya supaya sentiasa cakap perkara yang baik-baik. Doakan ke.

Tak perlu lah sampai nak mem4ki, mncemuh apa. Sampaikn saya jadi agak risau pada anak-anak saya nanti bila tengok ibu depa sendiri kelakuan macam tu. Saya sering nasihat baik-baik. Cakap yang elok-elok, sebab perkataan kita ni satu doa. Kalau tak suka sesuatu tu kita diam je. Bila saya cakap macam tu, terus dia tinggi suara marah-marah kat saya cakap saya je sentiasa nak menang apa semua. Saya mampu diam je min lepas tu. Dia berckp seolah-olah macam benda tu saya yang buat pada dia. Lagi sakit hati, rakan-rakan fb,insta whatsap dia siap pr0voke lagi apa semua. Bila dah semua jenis sebulu.

Memang lagi galak dah diaorang menyembang. Entah lah. Saya dah tak ambik peduli pun pasal med1a sos1al isteri saya. Yang saya tahu once saya balik, saya nak make sure anak-anak saya semua solat. Ajak depa solat sama-sama dengan saya, ajar diaorang mengaji apa semua.

Isteri saya dia solat cuma dia mengelak nak solat sekali. Entahlah min, bila isteri saya marah bila saya mintak nak bersama suruh saya kawin je lain tu. Tersentak betul hati saya. Saya dah tekad dah min. Saya dah tak kisah dah isteri saya nak kasi ke tak ke apa. Once anak-anak dah besar nanti especially yang bongsu tu dah darjah satu ke. Saya cadang nak kawin lain.

Tapi saya takkan cerraikan isteri saya. Kat dlm ni pun banyak jugak yang saya tengok cantik2. Saya ada perasan 2 3 orang perempuan dalam ni. Cantik. Tapi tak tahulah status diaorang dah kawin ke belum. Tapi komen mereka tu yang buat saya jadi tersentuh dan berkenan.

Saya ni min jenis menilai orang melalui penulisan. Saya percaya orang yang penulisan dia baik lenggok gaya bahasa kebanyakkannya berasal dari hati yang baik insayaa-Allah. Begitu juga lah sebaliknya. Terima kasih min sebab panjang sangat.

Reaksi warganet.

Mawar Disember – Hal umah tangga ko aku malas nak komen. Tapi kan ayat last ko tu aku betul2 tak setuju sebab aku ada kenal sorang perempuan, pakai purda, post tentang islamik dan nasihat semua. Rupanya niat nak tarik perhatian lelaki. Bila lelaki dah datang, dia layan siap pakej k4ngkang. Yg menyedihkan laki org pun dia layan.

Bleeding Rose – Isteri kau tahu yg kau takut nak cerraikan dia sbb tu dia buat perangai. Cuba kau berlakon ada skndal. Abaikan isteri kau utk satu tempoh. Bukan nak menz4limi dia tp utk mengajar dia jd seorang isteri yg baik.

Mas Muhammad – saya tak pasti cerita ni betul ke tak. Cuma cerita ni bg teguran dan peringatan buat saya tentang adab2 suami isteri. Tutur kata dalam pergaulan, adab suami isteri dan macam2 lagi. Contoh cara bercakap dgn suami/ isteri. Pendapat saya tt pujuk isteri tu lembut2.

Tanya apa masalah dia, mungkin dia trauma lepas melahirkan. Ada kawan saya macam tu, smp tak nak ada anak lagi sbb sakit bersalin teruk sangat. Kalau boleh pertahankan pertahankan lah rumahtangga tu, kesian kat anak2. Ajak dia solat jemaah sama2 n buat aktiviti sama2. Org perempuan suka kalau lelaki cakap lembut2 dengan dia. Lagi2 suami. Try the best.

Miza Nur – Pd pendapat sy suruh wife berhenti kerja n uruskan rumah dan anak2.. sbb kadang strss kat tempat kerja terbawa2 kerumah.. lagipon encik mampu kalau bekerja sorang utk tanggung keluarga.

Mas Liyanis – Mungkin rezeki kamu dapat gaji besar, tapi rumahtangga tak harmoni. Ada orang dapat gaji kecik tapi dapat rezeki happy family. Ini berbalik pada kamu, kamu yang mencorakkan nak keluarga yang macam mana. Usaha dan doa sehabis baik. Atau pergi program2 keluarga sakinah untuk memperbaiki keharmonian rumahtangga. Kipidap.

Sumber : seleksimedia / figuraku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *