Viral

Gadis ini p3lik Terlant4r Sebulan di h0spital tapi Kenapa Mak Ayah tak Datang melawat

KEHILANGAN ibu bapa serentak secara mengejut sememangnya hakikat yang sangat pahit untuk ditelan.

Itulah ujian berat yang dialami Nur Dina Qistina Roslan selepas kedua-dua insan kesayangannya mene.mui aj.al dalam satu kemlangan ng3ri.

Tanggal 13 Februari 2015 pasti tidak akan dilupakannya sepanjang hayat kerana trag3di tersebut bukan sahaja menjadikannya ‘yatim piatu’ sekelip mata, malah di bahunya tergalas tanggungjawab berat sebagai kakak sulung yang perlu menjaga dua lagi adiknya.

Walaupun lebih lima tahun trag3di hit.am itu berlalu, namun semuanya masih jelas dalam ingatan gadis yang senang disapa sebagai Dina ini.

“Ketika itu saya berusia 12 tahun. Kira-kira pukul 3 pagi hari tu, papa kejutkan kami beritahu nak menzi.arahi Allahy.arham Tok Guru Nik Aziz yang meni.nggal dunia.

“Kami berlapan iaitu mama, papa, empat adik dan seorang ibu saudara menaiki sebuah kereta bert0lak dari Bukit Payung, Terengganu sebelum masuk Subuh. Selepas selesai urusan pengebvmian, kami pun pulang.

“Dalam perjal.anan, kami nak cari masjid untuk solat dan berehat. Mula-mula dah jumpa sebuah masjid, tapi papa kata kita cari masjid depan sikit.

“Namun tak sempat pun sampai ke masjid tu, kami kemal.angan dengan sebuah kenderaan. Saya tertidur sebelum keja.dian. Saya tak ingat apa-apa langsung… saya k0ma dan hanya tersedar ketika dah berminggu-minggu di h0spital,” cerita gadis yang kini berusia 18 tahun.

Menurut Dina, selain ibu bapa, dua adiknya turut menin.ggal dunia dalam trag3di tersebut, manakala dia dan se0rang lagi adiknya mengalami keced3raan par4h.

“Saya alami pat.ah rahang, lump.uh separuh badan iaitu sebelah kanan dan ada dar4h be.ku di kepala. Adik saya yang nombor empat pat.ah hidung dan dia juga k0ma.

“Adik saya nombor dua serta ibu saudara hanya alami keced.eraan ringan. Sebaik saya sedar, saya tak boleh bercakap atau bergerak pun. Saya rasa seperti sedang bermimpi.

accident 2

Gambar kenangan Qistina (kanan) bersama ibu bapanya. Dalam tragdi pada 2015 itu, ibu bapa dan dua adiknya meninggl dunia.

“Hairan juga sebab tak nampak mama papa datang melawat hinggalah saya nak dib3dah, tapi tak terluah nak tanya ibu atau bapa saudara sebab saya sendiri tak boleh bercakap,” ujar anak sulung daripada lima adik beradik ini.

Dina akhirnya dibenarkan pulang ke rumah selepas sebulan terlantar di h0spital.

“Seminggu lebih selepas pulang ke rumah tok (nenek), saya masih tak nampak kelibat mama dan papa. Tok dan yang lain beritahu mama papa dekat h0spital lain. Saya ingat lagi masa tu bermimpi nampak mama papa dan dua adik berpakaian serba putih.

“Esok harinya, saya cadang nak ajak tok dan ibu saudara pergi h0spital lawat mama dan papa. Tak sempat saya bersuara, saya terdengar perbualan seorang bapa saudara yang beritahu ‘adik beradiknya dah tinggal berapa orang saja’.

“Hancvr hati bila dengar… seperti hila.ng separuh nya.wa. Macam mimpi rasanya hilang dua ibu bapa serentak.”

NUR DINA QISTINA ROSLAN

“Dia tak tahu saya terdengar. Saya hairanlah dan terus kata ‘papa kan ada lagi’. Masa itu semua pandang saya s3dih. Akhirnya ibu saudara peluk saya dan beritahu perkara sebenar.

“Hanc.ur hati bila dengar… seperti hil.ang separuh nya.wa. Macam mimpi rasanya hil.ang dua ibu bapa serentak. Saya ajak mereka ke kvbur mama papa. Saya rebah di kubvr sebab terlalu sedih,” ujarnya lagi.

Tambah gadis ini, dia mengambil masa yang lama untuk menerima hakikat kehil.angan ibu bapa dan juga dua lagi adiknya.

“Alhamdulillah tok, ibu saudara serta bapa saudara jaga kami adik beradik dengan penuh kasih sayang. Dan syukur sangat, dengan kuasa Allah saya akhirnya pulih seperti sedia kala walaupun ambil masa berbulan,” katanya yang kini menetap bersama neneknya di Bukit Payung, Terengganu.

Sekadar berk0ngsi di TikT0k untuk meluahkan kes3dihan mengenai trag3di yang hampir mer4gut nyaw.anya, Dina berkata dia sama sekali tidak menyangka vide0nya mendapat perhatian ramai.

remuk

Kereta jenis Perodua Alza yang dinaiki Qistina dan keluarganya r3muk tervk.

“Saya cuma nak luahkan dan ceritakan apa yang pernah saya alami. Dalam masa yang sama saya nak hantar mesej agar kita semua hargai insan tersayang sebab aj.al m4ut boleh datang bila-bila masa.

“Ramainya insan yang baik hati, kirim kata-kata semangat serta d0akan untuk arwah ahli keluarga saya yang menin.ggal dunia. Ada juga yang berk0ngsi kisah yang sama seperti saya.

“Kini saya f0kus nak sambung belajar untuk banggakan arw.ah mama dan papa, dan juga untuk masa depan adik-adik. Saya mahu sambung pengajian dalam bidang kulinari dan bercita-cita nak buka bakeri sendiri kelak,” katanya lagi.

Sehingga kini, vide0 yang dik0ngsi Dina di TikT0k meraih lebih 207,000 jumlah tont0nan.

Sumber : m st4r

Apa Pendapat Anda?

Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *