Viral

Dokt0r bagitahu Shahrol Shiro Dan Isteri Ada Masa Lebih Kurang Sebulan Buat Keputusan Untuk Anak Kedua Mereka

Perkem.bangan m.asalah buah ping.gang anak kepada pelawak Shahrol Shiro iaitu Ismail Rifqi semakin membi.mbangkan selepas dokt0r memberitahu o.rgan berkenaan kini semakin memb.engkak dan 80 peratus salurannya telah ters.umbat.

Isteri Shahrol, Nor Farhanah Syamimi berkata, anak kedua yang berusia lapan bulan itu perlu menj.alani pemb.edahan secepat mungkin bagi mengelakkan keadaan menjadi lebih t.eruk.

“Rabu lepas kami bawa Ismail untuk menjalani ujian Mag3 di Sunway M.edical Centre bagi mengetahui lebih lanjut kea.daan buah pingg.ang dia. Doktor beritahu buah pingg.ang kanan Ismail tiada, maksudnya dia lahir dengan hanya satu buah pinggang sahaja di sebelah kiri.

“Kami memang tidak tahu sebab masa saya hamil, tak terfikir untuk buat detail scan. Saya juga tidak mengal.ami sebarang m.asalah kes.ihatan atau alahan ketika itu. Setiap kali hadir ke pemeriksaan bulanan, dokt0r cakap saya dan anak okay.

“Dokt0r sarankan pemb.edahan perlu dilakukan segera sebab 80 peratus saluran buah pingg.ang ke pundi kencing ters.umbat dan menye.babkan buah pingg.angnya bengkak,” katanya.

Nor Farhanah berkata, Shahrol nampak tenang namun sering memikirkan keadaan Ismail

Kata Nor Farhanah, walaupun diberi tempoh masa sebulan, namun dia dan Shahrol enggan berlengah memandangkan Ismail hanya bergantung kepada satu buah pingg.ang sahaja.

“K0s yang dianggarkan antara RM 30,000 hingga RM 40,000 bergantung kepada kead.aan Ismail selepas pemb.edahan. InsyaAllah, dalam seminggu dua ini kami usahakan untuk pemb.edahan.

“Tapi dokt0r pun ada bagi tahu selepas pemb.edahan ini kemungkinan saluran ters.umbat itu akan berulang tapi sejauh mana tahap seri.usnya kita tidak tahu. Ada tahap yang boleh dira.wat dengan makan ubat sahaja.

“Walaupun kami diberitahu pembe.dahan ini berat untuk Ismail namun demi kebaikan dia dan kami amat mengharap semuanya dipermudahkan,” katanya.

Biarpun masih sedih dan terkejut dengan keadaan kes.ihatan Ismail, namun dia bersyukur kerana dapat mengesan awal m.asalah yang dialami anaknya itu.

“Alhamdulillah, sekurang-kurangnya kami dapat tahu awal dan kami boleh beri rawatan dengan pemb.edahan ini tidak sampai ke tahap di.alisis.

“Masa awal-awal dapat tahu perkara ini, saya dan suami memang rasa Ismail dalam kead.aan yang t.eruk sehinggalah Rabu lepas apabila dokt0r menjelaskan keadaan sebenar, kami sedikit lega kerana buah pingg.ang kirinya masih boleh berfungsi dengan baik jika ia dijaga dengan rapi,” katanya.

Shahrol dan Anna berkahwin pada 8 Mac 2016. Selain Ismail, pasangan ini dikurniakan anak sulung bernama Iskandar Rizqi berusia empat tahun.

Sumber : m star

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *