Viral

‘Dis4ngka Aj4l sudah Tiba’ Wanita Semp4t Mengucap Selep4s Kereta Terbab4s Ke Dalam Gaung.

HANYA mampu beristighfar dan mengucap… dalam keadaan pandangan ‘tertutup’, mata menangkap sejalur cahaya putih.”

Dem.ikian kata Nurmasturina Najihah Hassin ketika bercerita mengenai kejad.ian nge.ri yang mana dia nya.ris mene.mui aj4l selepas keretanya terba.bas ke dalam gau.ng berketinggian enam meter.

Kuasa Allah, wanita ini tersela.mat tanpa mengal.ami sedikit pun keced.eraan mesk.ipun keretanya rem.uk teruk dan dikateg0rikan ‘t0tal l0ss’.

Masih mengin.gati setiap detik insi.den itu secara terperinci meskipun sudah dua tahun berlalu, wanita ini turut berk0ngsi secara ringkas kron0logi kemal.angan nge.ri yang menimpanya itu di TikTok.

Menurut gadis yang senang disapa sebagai Jiha ini, ketika insi.den yang berlaku pada tanggal 16 Julai 2019 itu, dia sedang dalam perjalanan dari Gua Musang ke Kota Bharu, Kelantan dan memandu bersendirian.

“Saya bertolak dari Gua Musang sekitar pukul 7 malam. Saya tak bawa la.ju sebab ketika itu keadaan hujan agak leb.at. Setibanya di satu selek0h berham.piran Sungai Bayu, mungkin kerana jalan licin, kereta hil.ang kaw.alan lalu terb.abas.

“Tiga kali stereng kereta berpusing… masa tu, memang ge.lap dah pandangan. Mungkin Allah ‘tutup’. Dalam hati terd.etik, mungkin dah tiba aj4l menje.mput… saya hanya mampu beristighfar dan mengucap.

“Dalam keadaan kereta berpusing dan terju.nam tu, mata menangkap sejalur cahaya putih. Saya masih ingat dengan jelas. Akhirnya, kereta berhenti terj.unam kerana tersan.gkut pada pok0k. Masa itu, bila menye.dari masih berny.awa, tak henti-henti saya bersyukur,” ujar wanita berusia 24 tahun ini.

gaung 2

Kereta Jiha yang terbab4s ke dalam gaung dit4rik menggunakan trak tunda.

Berada di bawah gau.ng yang agak dalam dan penuh dengan belukar, ditambah pula dengan suas.ana gelap malam, Jiha berkata dia cuba untuk berten.ang dan tidak pan.ik agar dapat berfikir tindakan yang patut dilakukannya.

“Pertama sekali, saya keluar daripada kereta untuk pastikan tiada tump.ahan minyak takut mele.tup dan sebagainya… berbekalkan lampu kereta saja.

“Keduanya, saya call keluarga, b0mba dan p0lis untuk bantuan. Saya tekan h0n banyak kali untuk tarik perha.tian pengguna jalan lain, tapi memang tiada siapa datang sebab tak dengar… gau.ng tu dalam.

gaung 1

Keadaan kereta Jiha ‘total l0ss’ aki.bat kemal4ngan tersebut.

“Saya tunggu di kereta saja dan selama menunggu, ayah dan ma tak henti-henti call untuk ‘teman’ dan pastikan saya sela.mat. Saya tak berani nak naik tebing sebab bimbangkan kesela.matan lebih-lebih lagi saya perempuan, tak.ut dir0mpak orang yang nak ambil kesem.patan.

“Masa di bawah, saya tak tak.ut h4ntu dah waktu tu. Alhamdulillah, kawan ayah yang tinggal berdekatan datang selepas dihu.bungi ayah. Dialah orang pertama sampai dan barulah saya berani naik atas,” ujar ahli perniagaan muda yang mengusahakan bisnes QueeN Pizza ini.

Saya tak terlalu fobla cuma lebih beringat. Tapi kalau lalu l0kasi keja.dian, memang automat!k terimbau.

NURMASTURINA NAJIHAH HASSIN

Bercerita lebih lanjut, anak kelima daripada enam adik beradik ini berkata, sungguhpun insi.den tersebut ham.pir mera.gut nya.wa, namun dia tetap menguatkan sema.ngat kerana rutin sebagai ahli perniagaan memerlukan dirinya untuk sentiasa bergerak ke merata l0kasi.

“Selepas insi.den itu, abah dan ma memang lar.ang saya bawa kereta se0rang diri dan kena berteman. Tapi lama kelamaan bila tengok sema.ngat saya, mereka izinkan memandu berse0rangan namun nasi.hatkan lebih hati-hati.

“Saya tak terlalu fob.ia cuma lebih beringat. Tapi kalau lalu l0kasi kejad.ian, memang automat!k terimbau,” ujarnya yang juga merupakan se0rang ejen insurans.

gaung 3

Selain menjadi pengasas QueeN Pizza, Jiha juga seorang ejen insurans dan menjadi st0kis kepada sabun membasuh pakaian.

Pertama kali berk0ngsi pengal.aman ditimpa kemal.angan di media s0sial dalam tempoh dua tahun selepas keja.dian, Jiha berkata dia terg.erak untuk berbuat demikian semata-mata kerana mahu memberi perin.gatan dan pengajaran buat orang lain.

“Saya cuma nak sampaikan mesej daripada pengalaman sendiri. Sebenarnya, masa mula bert0lak, saya dah rasa tak sedap hati tapi saya teruskan juga. Jadi selepas ini memang kena alert. Kalau tak sedap hati, berhentilah s0lat di mana-mana dulu.

gaung 4

Ibu bapa merupakan tulang belakang yang menyokong kariernya sebagai ahli perniagaan muda.

“Keduanya, pentingnya tali pinggang kesela.matan (seatbelt). Alhamdulillah, saya pakai seatbelt ketika itu. Memang ia ‘gri.p’ tubuh saya dekat seat masa kereta berpu.sing dan menju.nam.

“Ketiganya, ingatlah pesan orang tua-tua… janganlah keluar rumah kalau nak dekat Maghrib. Waktu itu tak berapa el0k. Dan apa pun yang paling penting, sebelum mulakan perjala.nan, baca d0a moh0n perlind.ungan dan berzikir,” ujarnya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : m star

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *