Semasa

Dikecaam Orang Ramai Kerana Mulut Beliau, Akhirnya Profesor Ini Sendiri Tampil Luahkan Sesuatu Untuk Netizen

“MACAM ini ke sahsiah seorang doktor?”

Demikian kapsyen seorang pemandu kenderaan pada perkongsiannya di Twitter, yang meluahkan rasa geram dengan tindakan biadab seorang pemandu wanita dipercayai doktor.

Video daripada rakaman papan pemuka (dashcam) kereta yang dimuat naik di akaun @Fadzmin berdurasi lebih dua minit itu memaparkan kereta yang dipandu pemuda itu hampir sahaja bertembung dengan kereta yang dipandu ‘doktor’ berkenaan, selepas wanita tersebut membuat pusingan U secara melulu.

Mohon Maaf

Seorang profesor madya membuat permohonan maaf di atas tindakannya memaki hamun seorang pengguna jalan raya, hari ini.

Bahariah Khalid yang bertugas sebagai pensyarah di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM) memuat naik gambar bertulis perkataan ‘maaf’ di Instagram miliknya.

Wanita itu turut menulis kapsyen “Jika saya salah, saya minta maaf. Jika saya betul, saya maafkan semua. Spread the positivity. Im done. Assalamualaikum”

Terdahulu, satu video tular di media sosial apabila seorang individu dipercayai doktor mendoakan orang awam supaya dij4ngkiti C0vid-19.

Dua video berasingan yang dimuat naik di laman Twitter masing-masing berdurasi dua minit 20 saat dan 30 saat itu menyaksikan sebuah kereta yang dipercayai dipandu seorang doktor melakukan pusingan U sesuka hati di kawasan sekitar Hospital Serdang.

Tindakan wanita itu nyaris menyebabkan berlakunya kemalangan dengan kenderaan lain.

Pengguna Twitter Fadzli Amin atau @Fadzmin yang memuat naik dua video itu memaklumkan pemandu tersebut yang juga seorang doktor telah melakukan provokasi.

“@kkmm_gov @KKMPutrajaya macam ini kah sahsiah seorang doktor? Lokasi di Hospital Serdang.

“Cara dia membuat pusingan U membahayakan orang lain dan melakukan provokasi melampau. Wajarkah seorang doktor mendoakan orang lain kena (dijangkiti) Covid-19?,” ciap @Fadzmin.

Dalam pada itu, menurut sumber, pihak Hospital Serdang menafikan wanita berkenaan merupakan kakitangan atau pengamal perubatan Hospital Serdang.


Setakat pukul 2 petang hari ini, video tersebut mendapat kira-kira 1.38 juta tontonan di laman Twitter

KKM Dan Pihak H0spital Sendiri Tampil Jelaskan Perkara Sebenar

Sejak semalam, tular di media sosial mengenai sebuah rakaman dashcam yang memperlihatkan seorang pemandu melakukan pusingan U hingga mengak.ibatkan kes.usahan kepada pemandu lain.

Lebih mengg.emparkan, pemandu yang turut melakukan pr.ovakasi itu dipercayai seorang doktor.

Terbaru, menerusi satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), pemandu yang tular di media sosial itu bukan kakitangan H0spital Serdang dan KKM.

Bukan kakitangan h0spital

Menurut Pengarah H0spital Serdang, pihaknya mengambil maklum akan lsu tular di laman media sosial Twitter milik Fadzil Amin, bertarikh 2 Februari berkenaan kelakuan seorang wanita yang did.akwa doktor telah melakukan pusingan ‘u’ di lampu isyarat di hadapan hospital berkenaan serta dialog antara pemandu dan pemilik Twitter.

Oleh itu, semakan telah dibuat dan pihak hospital mendapati wanita tersebut seperti dakwaan Fadzil Amin adalah bukan kakitangan H0spital Serdang dan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Menerusi satu video berasingan yang dirakam penumpang keretanya, pemandu kereta sedan yang merupakan seorang wanita pertengahan umur itu mengamuk dan mengeluarkan kata-kata kesat ketika mereka berhenti di lampu isyarat.

Dalam riak wajah mar4h, pemandu wanita berkenaan mendoakan agar pemuda berkenaan dijangkiti wab4k C0vid-19.

Posting yang dimuat naik oleh seorang pemuda mengenai insiden di mana dia hampir bertembung dengan sebuah kereta dipandu seorang wanita dipercayai doktor.

Situasi tegang itu berlangsung selama hampir seminit sebelum kedua-duanya mula bergerak selepas lampu isyarat bertukar hjau.

Menurut pemuda tersebut, dia kesal kerana pemandu wanita berkenaan bukan sahaja melakukan pusingan U secara berbahaya malah melakukan provokasi melampau.

“Wajar ke seorang doktor doakan orang kena C0vid? Dah la u-turn macam tu, puk**** kan orang.

“So ramai yang tanya aku macam mana tahu yang dia tu doktor? Aku tahu sebab dia tunjuk dia punya stethoscope sambil cakap ‘kau nampak ni? Aku doakan korang kena Covid’. Konon nak bagitahu yang dia tu terpaling doktor,” tulisnya.

Tambahnya lagi, tindakan dia membunyikan hon adalah kerana pemandu wanita berkenaan hampir sahaja memasuki laluannya.

Wajar ke seorang doktor doakan orang kena C0vid? Dah la u-turn macam tu, puk**** kan orang.

“Pasal yang kata aku laju, please bandingkan speed kereta aku dengan kereta lain yang bergerak. Kereta depan aku lebih laju kalau nak banding dengan aku.

“Korang nampak laju sebab kereta tepi jalan tu semua parking dan tak bergerak, jadi vision kamera nampak macam kereta aku laju,” ujarnya.

Kejadian dipercayai berlaku berdekatan kawasan sebuah hospital di Serdang.

Difahamkan, insiden pertengkaran itu berpunca akibat kekeliruan sistem lampu jalan raya berdekatan kawasan kejadian.

Video yang kini meraih sehingga hampir 16,000 retweet itu mengundang reaksi yang pelbagai daripada netizen.

Ada yang mengaitkan berkemungkinan pemandu wanita berkenaan sedang tertekan dengan tugasan sebagai frontliners.

Kereta yang dipandu oleh pemandu wanita (dalam bulatan) yang sedang melakukan pusingan U.

Malah ada di antara mereka turut membuat pautan akaun Twitter KKM agar mengambil perhatian terhadap insiden berkenaan.

“Wanita tu boleh saja pandu macam biasa lepas kena hon tapi i, tulah tetap jugak nak pergi hon kereta orang ni tetiba nak serang lepas tu nak mencarut bagai,” komen seorang pelayar.

“Kena pergi belajar stress management la. Takkan la benda dari stress dekat tempat kerja, kena bawa sampai keluar?” komen pelayar lain pula.

“Bagi aku la, atas jalan ni kena peka, tak kisahlah kau betul atau salah tapi demi kebaikan nyawa korang. Dia macam sesuatu kita boleh tolak ansur walau dua-dua lampu hijau,” komen netizen yang lain pula.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami.

Sumber : kosmo / transformasihost

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *