Hiburan

Dik3ji ketika live FB, pasangan Instafamous Malaysia-Korea buat lap0ran p0lis- Pernah alami depr3si dan kemvrungan Korea Selatan

GEMPAR apabila pasangan Instafamous yang merupakan suami-isteri Malaysia dan Korea Selatan membuat lap0ran p0lis terhadap seorang netizen.

Semuanya selepas netizen berkenaan didakwa mengeluarkan komen berbaur neg4tif ketika pasangan yang popular dengan gelaran ‘duriankimchi’, Nik Muhammad Ryzal Nik Ibrahim dan Maryam You Narae membuat video penstriman secara langsung di laman Facebook.

Susulan komen neg4tif yang ditujukan kepada dirinya, Maryam menerusi laman Instagram meluahkan kesedihan yang dirasainya dengan memuat naik video dirinya sedang menyediakan kopi.

“Saya sedih kerana terdapat perkara negatif yang dilemparkan kepada saya. Saya faham apa yang dirasakan Sulli sebelum ini.

 

Luahan Maryam yang mengaitkan kes kem4t1an bintang K-Pop, Sulli.

“Bagaimanapun, saya cuba untuk mencari kegembiraan untuk hari ini bagi mengatasi rasa sedih yang dirasai. Sesiapa yang sedang bad mood, bagaimana anda mencari kegembiraan anda sendiri?” tulisnya.

Maryam berkata demikian merujuk kepada Sulli, seorang bintang K-Pop popular yang sering menjadi sasaran pembvli siber sehingga mengakibatkan dia mengalami kemvrungan.

Sulli atau nama sebenarnya Choi Jin-ri, ditemui m4t1 di kediamannya di pinggir bandar Seoul, Korea Selatan, pada Oktober 2019.

Bercakap kepada mStar, Nik Muhammad Ryzal, 28, berkata, dia dan isteri telah membuat laporan p0lis di Balai Polis Taman Melawati di Ampang, Selangor, lewat petang Jumaat.

 

Ryzal menunjukkan laporan polis yang dibuatnya.

Lebih dikenali sebagai Ryzal, komen berbaur negatif dan meng3ji itu dikeluarkan oleh netizen di ruangan komen ketika mereka bersiaran secara langsung pada 10 November.

“Namun, komen tersebut hanya dibaca Maryam pada 12 November dan menimbulkan rasa kurang senang dalam dirinya sehingga dia mendiamkan diri kerana bersedih.

“Dengan saya pun dia tidak bercakap selama beberapa jam kerana amat terkesan dengan komen negatif yang dilemparkan oleh netizen berkenaan,” katanya ketika dihubungi, Sabtu.

 

Komen-komen negatif yang dilemparkan netizen.

Ryzal yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan berkata, dia begitu bimbang dengan keadaan isterinya yang berusia 28 tahun itu kerana dia pernah mengalami masalah depr3si sebelum ini.

“Maryam pernah mengalami depr3si dan kemvrungan sebelum ini semasa di Korea Selatan. Tak sangka pula bila kami pulang ke Malaysia, dia alami perkara yang sama akibat bul1 siber.

Walaupun kami sering dengan perwatakan ceria dan kelakar di laman sosial, tapi kami juga manusia yang mempunyai hati dan perasaan

NIK MUHAMMAD RYZAL NIK IBRAHIM

“Sebagai suami, saya bimbang dengan keadaan dia yang dilanda kemvrungan. Dia bukan sahaja enggan bercakap dengan saya, malah tidak mahu makan selama beberapa jam.

“Jadi, saya risau keadaan kesihatannya dan tidak mahu ia bertambah burvk yang boleh menyebabkan masalah depr3sinya berulang,” katanya yang menetap di Korea Selatan bersama isteri tetapi pulang ke tanah air, baru-baru ini.

 

Ryzal (kanan) bimbang keadaan isterinya, Maryam (kanan).

Susulan laporan p0lis itu, Ryzal meminta semua pihak supaya menjaga tutur kata terutama di media sosial supaya tidak menyentuh sensitiviti dan menyinggung perasaan orang lain.

“Walaupun kami sering muncul dengan perwatakan ceria dan kelakar di laman sosial, tapi kami juga manusia yang mempunyai hati dan perasaan.

“Saya telah berbincang dan mendapatkan nasihat guaman, yang mana kami tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang membuat komen berkenaan mahupun mereka yang lain sekiranya keadaan memudaratkan,” katanya.

Sumber: Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *