Keluarga

Budak 12 tahun ditemui sudah tiada selepas join satu challenge ini

Pada era milenial kini, makin ramai golongan muda yang terjebak untuk men1ru dan mencuba pelbagai challenge yang tular di laman sosial semata mata untuk kejar populariti dan dianggap up to date dengan trend trend terkini.

Tapi pernah tak korang terfikir bahawa challenge challenge sebegini walaupun dianggap sebagai hiburan namun boleh mendatangkan kesan buruk kepada sesetengah individu sehingga boleh menyebabkan pemergian seseorang berlaku

Beberapa hari yang lepas, seorang budak lelaki dari Chile yang baru berusia 12 tahun telah ditemui sudah tiada oleh ibu bapanya di dalam biliknya.

Bnh diri sebab TikTok Svicid3 Challenge.Menurut Daily Star, budak lelaki itu dikatakan telah menyahut cabaran dengan melakukan TikTok Challenge tersebut sehingga sanggup membahayakan dirinya sendiri!

Dia yang dikenali sebagai Colbert Munoz telah terpengaruh dengan media sosial sewaktu tempoh l0ckdown di kawasan tempat tinggalnya gara-gara pandemik Covid-19.

Apa yang menyedihkan, tubuhnya yang terbaring tidak bernyawa telah dijumpai oleh ibu bapanya yang dikenali sebagai Luis Munoz (bapa) dan Katiuska Beltran (Ibu) di dalam biliknya dengan skrin komputer yang masih terpasang.

‘Timer’ di skrin komputer.Pasangan itu mendedahkan bahawa skrin komputer yang masih terpasang itu telah menunjukkan pemasa di skrinnya yang menyebabkan mereka mengesyaki bahawa anaknya itu mengalami tekann untuk menamatkan challenge yang ‘menkutkan’ itu.

Menurut pihak berkuasa tempatan, punca pemergian budak lelaki ini lebih menjurus ke arah bnh diri, namun pihak penyiasat masih menyiasat sebarang kemungkinan lain dengan menjalankan siasatan lanjut ke atas handphone milik kanak-kanak itu.

Ibu kepada budak itu mendkwa bahawa pandemik Covid-19 menyebabkan anaknya itu mengalami stres yang melmpau. Ini menyebabkan anaknya itu banyak menghabiskan masanya dengan media sosial.

.Tambahnya lagi, anaknya itu terlampau ‘tksub’ dengan dunia maya disamping dia turut menggelarkan pencetus challenge-challenge di media sosial ini sebagai ‘jhat’ dan ‘sy4itan’.

Menurut bapanya pula, anak lelakinya itu semakin terjebk dalam pelbagai aplikasi media sosial terutamanya TikTok.

Bukan itu sahaja, anaknya itu juga dikatakan sering berangan untuk menjadi popular dan terkenal.

Luis turut membandingkan aplikasi media sosial itu sama seperti ibu bapa yang memberi anak-anak mereka bermain pistl sebenar dimana mereka mengisi sendiri pistl itu dengan pluru apabila mereka semakin terjebk dengannya.

Tambahnya lagi, dia turut menasihati para ibu bapa supaya sentiasa berasa risau dengan keadaan anak-anak dan jangan beri handphone kepada anak-anak semata-mata untuk berasa lebih tenang dan lari dari tanggungjawab.

Hah, yang mana suka buat challenge TikTok yang merapu tu, dah boleh slow-slow ‘bertaubat’ rasanya.

Sumber : arekinibbn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *