Keluarga

Bapa Dan Anak 4tahun Teruja Main Jet Ski Bertuk4r Tr4gedi Memilukan Dijumpai M4ti Lem4s Di Sungai.

Bach0k : “Menantu baru beli jet ski, Boboi (cucu) ter.uja nak menaikinya, malah sempat bergurau dia nak pandu sendiri jet ski itu ke pulau,” kata Che Jah Awang Deraman, 66.

Che Jah adalah ibu mentua kepada Mohd Zamizi Hashim, 37 yang dikhu.atiri Ie.mas bersama anaknya, Firas Naufal Mohd Zamizi, 4 selepas mencuba jet ski di sungai Pengkalan Baru, di sini, petang semalam.

Ma.yat Firas Naufal yang mesra dipanggil Boboi dite.mukan tera.pung pada 9.04 pagi hari ini, kira-kira satu kilometer dari l0kasi jet ski diturunkan manakala bapanya beIum dite.mui.

Che Jah berkata, terdahulu, dua beranak itu bersama suaminya, Yahya Awang Loh, 69, anaknya yang juga isteri ma.ngsa, Suzila Yahya, 36 dan anak, Rania Afina, 8 serta beberapa rakan ke sungai berkenaan bagi menguji dua jet ski yang baru dibeli ma.ngsa.

“Boboi adalah satu-satunya cucu lelaki kami, dia memang pe.tah berkata-kata, selepas ayahnya (Zamizi) beli jet ski, memang dia teruja nak cuba.

“Malah anak saya (Suzila) sempat mera.kam video ketika mereka turun ke sungai,” katanya ketika dite.mui di l0kasi keja.dian, hari ini.

Sementara, Yahya ketika menceritakan keja.dian berkata, ma.ngsa dan Boboi turun ke sungai dengan menaiki jet ski berwarna kuning, manakala yang lain menunggu di tebing sungai.

“Kami tunggu hampir 20 minit namun Miji (Zamizi) dan anaknya tid.ak muncul-muncul, saya cuba hubungi telef0nnya namun tldak berjawab.

“Bimb.ang dengan kesela.matan mereka, saya suruh rakan mencari dengan satu lagi jet ski dan dimak.lumkan mereka menju.mpai jet ski sahaja, menantu dan cucu tia.da,” katanya.

Yahya berkata, menges.yaki dua beranak itu Ie.mas, mereka kemudian menghubungi pihak b0mba untuk bant.uan menc.ari dan menye.lamat (SAR).

Katanya, menantunya menjalankan perniagaan gerai makan di Pantai Irama dan meminati sukan jet ski.

Menurutnya, sebelum ini menantunya pernah memp.unyai dua jet ski dan membeli dua jet ski baru untuk diuji di sungai berkenaan.

“Menantu pandai berenang, dan suka aktiviti di air, saya tak sangka keja.dian ini meni.mpa mereka, dia tidak menunjukkan sebarang perub.ahan,” katanya.

Sementara itu, Ketua BaIai B0mba dan Penyel.amat Bachok, Penolong Penguasa Bomba, Yus Heary Mahmud berkata, pihaknya menerima Iaporan berhubung kjadian pada 6.01 petang.

Katanya, seramai 11 anggota daripada BaIai Bomba dan Penyelamat Bachok dan empat Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Kota Bharu ditugaskan dalam operasi SAR.

“Dalam operasi semalam, selipar dipakai mngsa ditemui berhampiran jet ski yang dijumpai rakan mngsa, jadi 0perasi SAR tertumpu di lokasi itu.

“Kira-kira jam 9.04 pagi tadi, mngsa pertama iaitu kanak-kanak dipercayai anak mngsa dijumpai dalam keadaan terapu.ng,” katanya.

Beliau berkata, SAR diteruskan bagi mencari Zamizi di lokasi myat anaknya dijumpai dengan kedalaman sungai dianggarkan 15 meter.

Sumber : hm / db0ngk4r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *