Keluarga

Ayh pensyarah, ibu cikgu. Tapi Aqilah hamildi usia 13 thn. Kealpaan dan kepercayaan ibubapa diambil kesempatn

Foto sekadar hiasan.

Ada ibu bapa percaya rakan anak datang ke rumah untuk belajar, tetapi akhirnya padah menimpa apabila alasan belajar diberi berakhir di bilik tidur.

Ada pula percaya anak berterus terang meminta izin untuk keluar dengan rakan sama ada lelaki atau perempuan untuk belajar, tetapi melencong ke tempat lain hingga kesudahannya ‘mendapat ilmu’ hal berkaitan seks.

Wartawan dari akhbar tempatan menemui seorang remaja yang terlanjur seawal usia 13 tahun. Malah, seorang pelajar berusia 15 tahun yang ditemui di pusat siber di sini turut mengakui kerap melakukan ‘hubungan ringan’ bersama pasangan.

Mereka mengakui bukan daripada keluarga yang berantakan tetapi mengambil kesempatan di atas kepercayaan dan kealpaan ibu bapa yang bukannya tidak memberi didikan agama, malah bersikap tegas.

Berikut kisah dua pelajar yang ‘dahaga di awal usia’.

KES 1 – ADILAH, 13:

“Saya mula disentuh teman lelaki awal tahun ini. Itulah kali pertama saya melakukan hubungan intim, saya sendiri tidak menyangka akan terlanjur dan ia berlaku dalam sekelip mata.

Ketika itu teman lelaki ‘cinta monyet’ saya (dikenali sebagai Helmi) berusia 12 tahun datang ke rumah untuk menghantar buku sekolah. Dia pernah beberapa kali datang ke rumah untuk belajar bersama dan ibu bapa saya mengenalinya.

Ayah dan ibu tiada di rumah kerana bekerja. Yang ada hanya adik saya.

Entah mengapa, tiba tiba Helmi beria ia sangat mengajak saya masuk ke dalam bilik. Hati saya berdebar debar dan perasaan bercampur baur pada masa itu.

Sebaik masuk ke bilik, tanpa melengahkan masa Helmi terus menutup pintu. Entah mengapa saya hanya merelakan saja. Kami terlanjur dan semuanya berlaku terlalu pantas sekali.

Ayah dan ibu tidak mengesyaki apa apa pun hubungan antara kami. Tambahan pula mereka mengenali Helmi dan tahu kami memang berkawan.

Helmi sudah beberapa kali datang ke rumah sebab tempat tinggal kami berdekatan. Mungkin dalam usia begini ayah dan ibu tidak percaya kami boleh terlanjur hingga melakukan hubungan intim, tetapi itulah hakikatnya yang sebenar.

Mereka (ayah dan mak) juga percaya dengan saya. Segala yang saya inginkan akan dipenuhi kerana saya anak sulung, meskipun tidak semuanya akan mereka beri.

Pun begitu, dalam masa sama saya takut dengan mereka. Mereka tegas dan sentiasa mengawal tindak tanduk serta segala aktiviti harian saya. Ayah adalah pensyarah manakala ibu pula guru di sekolah menengah.

Dalam diam, mereka tidak tahu banyak perkara negatif antara saya dan rakan. Di kalangan rakan seusia, kami biasa melihat video ‘dewasa’. Bercerita mengenai hubungan ‘intim’ juga satu kebiasaan buat kami sejak usia saya 12 tahun lagi.

Telefon bimbit diberi ibu dan ayah dijadikan tempat menyimpan video video ‘dewasa’. Saya tidak berani berbuat demikian, tetapi tetap melihat video ‘dewasa’ di telefon bimbit rakan.

Saya terlanjur dengan kekasih juga disebabkan masing masing ada perasaan ingin mencuba. Kerana ‘kesilapan’ pertama itu juga, akhirnya saya telah mengandung.

Selepas beberapa lama, saya tidak datang bulan. saya cuba beritahu ibu, tetapi takut untuk berbuat demikian.

Melihat perubahan diri saya, seorang saudara menyarankan saya untuk membuat pemeriksaan doktor. Ayah dan ibu sangat terkejut. Mereka tidak percaya dan menafikan saya boleh terlanjur hingga sejauh itu.

Saya hanya mendiamkan diri dan tidak berkata apa apa kerana berasa takut. Ayah dan mak paksa saya memberitahukan hal sebenar. Namun saya juga menafikan sudah melakukan hubungan ‘intim’ sebelum ini.

Akhirnya, ketika pemeriksaan dilakukan, saya memang disahkan mengandung. Ayah dan ibu sangat kecewa dan terpaksa menerima hakikat itu.

Saya dikurniakan cahaya mata lelaki. Dalam gembira menimang cahaya mata, saya turut kesal atas apa yang berlaku. Namun, semuanya sudah terlambat.

Saya lukakan hati ayah dan emak. Anak saya pula akan dihantar kepada keluarga angkat.

Tiada apa yang dapat saya lakukan melainkan rasa kesal yang tidak sudah sudah. Tetapi saya percaya masih ada ruang dan peluang untuk saya berubah dan perbaiki diri.

KES 2 – RAHMAN, 15:

“SAYA mengenali aktiviti ‘intim’ sejak sekolah rendah lagi. Ada saja peluang ke pusat siber, saya dan rakan suka memasuki laman web ‘dewasa’.

Selepas memasuki sekolah menengah, pergaulan saya bertambah luas dan bebas. Saya mula ikut rakan yang lebih tua daripada saya menjadi mat motor (rempit).

Tak usah cakaplah mengenai rakan perempuan, apabila bergelar mat motor semua itu datang dengan sendirinya. Saya juga memiliki teman wanita (Liana, 15), dia rakan satu sekolah. Sudah hampir enam bulan kami bercinta.

Setiap malam, kami sentiasa habiskan masa bersama. Biasanya, saya beritahu ayah dan ibu keluar malam berjumpa Liana untuk belajar bersama. Mereka kenal Liana dan tahu hubungan kami.

Bukan semua masa saya luangkan dengan Liana untuk belajar. Kami suka lepak di pusat siber bersama untuk melayari laman web ‘dewasa’. Selain seronok melayani Facebook dan Hi5 bagi mencari kenalan baru.

Hujung minggu, saya dan Liana keluar merayau di Kuala Lumpur bersama rakan mat motor yang lain.

Ke mana saya pergi, keluarga jarang cari. Abang dan kakak tidak pernah ambil peduli apa yang saya lakukan. Ayah juga tidak pernah marah saya bawa motosikalnya ke mana mana pun. Saya anak ketiga daripada lima beradik.

Ayah kata, bagus juga saya belajar menunggang motosikal sekarang. Nanti, senang nak ambil lesen memandu nanti (pada usia 16 tahun).

Dalam keluarga, ayah memang ‘sporting’. Saya dan dia macam kawan, saya cuma dilarang hisap r0kok. Sekalipun dia tidak tahu saya mer0kok sejak tingkatan satu lagi. Liana juga mer0kok.

Dia (ayah) pesan pada saya, yang penting sekali belajar rajin rajin. Ayah dan ibu percaya dan sayang dekat saya.

Ayah tidak tahu saya pernah hisap ganja. Kadangkala ada rakan sekolah yang ‘senior’ beli ganja, kami kongsi bersama sama. Saya belajar hisap ganja selepas tamat Penilaian Menengah Rendah (PMR) awal Oktober lalu. Biasanya kami beli dengan hasil perkongsian wang.

Bersama Liana, saya sangat bahagia. Saya cintakan dia, banyak perkara kami kongsi bersama. Banyak yang pernah kami lakukan bersama untuk mencuba sesuatu yang baru.

Apabila ada kesempatan berdua duaan, kami suka menonton video klip ‘dewasa’ di rumah Liana bersama abangnya (berusia 17 tahun).

Kami tidak pernah terlanjur lagi setakat ini, tetapi kerap melakukan hubungan ‘ringan2’ bersama.

Di kalangan rakan, soal aktiviti ‘intim’ perkara biasa. Saya ada banyak koleksi video klip ‘dewasa’ dalam telefon bimbit.

Pernah saya terfikir melakukan hubungan ‘intim’ dengan Liana, tetapi abangnya tidak benarkan. Jika di rumah Liana, abangnya juga sering bersama kekasihnya. Semua yang ingin saya lakukan terbatas kerana abangnya sentiasa ada.

Biasanya kami berkumpul jika ayah dan ibu Liana tidak ada di rumah atau keluar ‘bekerja’. Ayah dan ibu Liana adalah jurujual.

Di rumah saya, ‘line tak clear’. Ibu suri rumah dan jarang keluar. Sebab itu saya suka habiskan masa di rumah Liana jika ada masa terluang dengan alasan hendak belajar bersama sama.

Ibu tidak pernah persoalkan dan tanya apa saya buat. Dia hanya tahu saya pergi belajar atau sekadar lepak dengan kawan sekolah.

Saya seronok dan suka dengan sikap terbuka mereka (ayah dan ibu), saya tidak rasa terkongkong.

Daripada habiskan masa sia sia duduk di rumah, baik saya keluar dengan kawan. Yang penting ayah, ibu, abang dan kakak tidak melarang.

Saya tidak pernah bosan dengan rakan, lagi pula duduk di kawasan apartmen memang banyak kenalan.

Apa yang saya lakukan di luar, bak kata orang pandai makan, pandailah simpan.”

Tamat.

Perkongsian kisah Adilah dan Rahman diatas pernah disiarkan di laman berita tempatan beberapa tahun lepas.

Semoga kisah mereka dapat kita jadikan pengajaran khususnya buat ibu bapa supaya mengambil berat akan aktiviti anak anak.

Sumber : edisimedla

BERITA GEMBIRA BUAT PEMINAT CHOCOLATE CHIP COOKIES !! !!

Ramai yang suka mengunyah sambil menonton tv kan!! Atau mengunyah di pejabat sambil membuat kerja!! Ini pilihan yang tepat untuk anda semua. Cookies yang sangat rangup dan di campur dengan dark chocolate beserta chocolate chip

Ini bukan sekadar cerita. Ramai yang puas hati dan TAK CUKUP SATU BALANG. Jgn tunggu lagi, dapatkan SEKARANG..

Pre-order ye sebab anda akan dapat fresh dari oven. Kami tidak ada ready stock utk memastikan kualiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *