Semasa

“Arw4h Menlnggal Terbaring Kaku Menghadap Kiblat..” Subhanallah, Lelaki Menlnggal Dunia Ketlka Membaca Al-quran.

KEDAH : Sungai Petani, “Ar.wah terba.ring ka.ku menghadap kiblat seolah-olah tahu dia akan pergi buat selamanya,” kata Azizan Muhamad, 52 tahun, imam Masjid Nurul Hasanah Bukit Kechil Simpor, Tikam Batu di sini.

Azizan berkata demikian ketika menceritakan kema.tian Abdul Wahab Mat Noh, 54 tahun, yang meni.nggal dunia di ruang s0lat masjid terba.bit selepas solat Subuh, semalam.

Dalam keja.dian jam 7 pagi, tukang kebun sebuah sekolah di sini itu ditemukan meni.nggal dunia dalam keadaan terba.ring ketika membaca al-Quran di ruang s0lat masjid berkenaan.

Menurut Azizan, dia dimaklu.mkan keja.dian itu selepas selesai mengimamkan s0lat Subuh apabila diberitahu ada jemaah tak se.darkan diri.

“Saya kemudian melihat dengan lebih dekat, jemaah berkenaan ialah arw.ah Abdul Wahab dan ketika itu saya sudah menges.yaki ar.wah meni.nggal dunia.

“Melihatkan keadaan jena.zahnya ketika itu memang terasa wajah ar.wah sangat tenang dan sejuk mata memandang,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Bercerita lanjut keperiba.dian arw.ah, Azizan berkata, ar.wah setiap hari akan ke masjid menunaikan s0lat dan juga menghadiri kuliah dan disifatkan sebagai seorang yang sangat baik hati.

“Sepanjang mengenalinya, arw.ah memang seorang yang bagus serta tidak mempunyai masa.lah dengan sesiapa dan tidak pernah saya melihatnya mema.rahi orang.

“Bagi saya, ar.wah adalah seorang yang mempunyai ramai kawan dan mudah disenangi orang, selain tiada mu.suh,” katanya.

Katanya, sehari sebelum itu dia sempat berbual dengan arw.ah, namun tiada sebarang petanda ga.njil atau pe.lik yang ditunjukkan.

Jena.zah Abdul Wahab dikebu.mikan selepas solat Isyak di Tanah Perku.buran Islam Masjid Nurul Hasanah Bukit Kechil Simpor, Tikam Batu, semalam.

ANTARA UCAPAN TAK.ZIAH WARGAMAYA:

Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah.

Sumber : hm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *