Semasa

(Al-Fatihah) Ulama Tertua Malaysia, Tuan Guru Haji Ahmad lsa Yahya Menlnggal Dunia.

Ulama tert.ua di Malaysia, Tuan Guru Haji Ahmad Isa Yahya mening.gal dunia pada usia 104 tahun, hari ini.

Allahya.rham menghe.mbuskan na.fas yang tera.khir di kediamannya di Gerik, Perak aki.bat sa.kit tua.

Peme.rgian Allahy.arham merupakan satu kehila.ngan besar buat dunia dakwah bukan sahaja di Malaysia, bahkah di seluruh Nusantara.

 

Dilahirkan sekitar tahun 1917, Allahy.arham mendapat pendidikan awal di p0ndok sekitar Patani di antaranya P0ndok Dala sebelum berangkat ke Mekah dalam usia 19 tahun.

Selepas pulang dari Mekah, beliau belajar semula di Patani dengan memasuki P0ndok Mak Enggol.

Selain daripada itu, beliau juga sempat melazimi dan berguru dengan Tuan Guru Haji Saad Mogoi dan Tuan Guru Haji Yahya Kupang. Antara guru-gurunya termasuklah Tok Dala al-Fathani, Tuan Guru Haji Hassan Mak Enggol, Tuan Guru Haji Yahya Kupang, Tuan Guru Haji Saad Mogoi, Pak Da Eil Mekah, Syeikh Abdul Qadir al-Mandili, Sayyid Alwi Bin Abbas al-Maliki, Sayyid Muhammad Amin al-Kutbi, Syeikh Haji Abdul Rahim al-Kalantani, Cher Pak Ya al-Ramani, dan Tuan Guru Haji Abdul Ghani Bentong.

Tuan Guru Haji Isa merupakan di antara orang yang terawal ke Mekah. Beliau bersahabat baik dengan Allahy.arham Tuan Guru Haji Salleh Musa Sik dan Syeikh Toyyib al-Makki.

Beliau pernah mendirikan sebuah pondok di Bet0ng bersama adiknya, Tuan Guru Haji Abdul Karim Bin Yahya dan iparnya, Tuan Guru Baba Man Bentong pada tahun 1977 dengan nama Pondok Darussa’adah di Cabang Tiga, Ramong, Betong, Jala.

Namun, p0ndok berkenaan hanya sempat ber0perasi selama 4 tahun sahaja sebelum diarahkan tu.tup oleh pihak berku.asa Thailand.

 

Tuan Guru yang lebih mesra dengan panggilan T0k Ayah disifatkan sebagai seorang ulama’ yang sangat tawaduk dan wara’.

Waktu sih.atnya, beliau tidak pernah tin.ggal s0lat berjemaah di Masjid Gerik. Beliau juga mengajar di masjid berkenaan dalam pelbagai bidang ilmu khususnya usuluddin.

Semoga Allah mera.hmati r0h Allahya.rham dan menempatkannya dalam kalangan orang-orang yang beriman serta beramal soleh.

Al-Fatihah..

Sumber : news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *