Viral

Al-fatihah, Arw4h Semp4t Minta Maaf Seb3lum Ditldurkan Untuk Selam4nya

Sempat mu.at naik status di Faceb0ok sebelum diti.durkan, akhirnya ia menjadi tulisan ‘terakhir’ sebe.lum pergi buat selama-lamanya.

Begitulah yang dialami Allahy.arham Muhammad Hanizam Azman yang men.inggal dunia semalam pada usia 30 tahun aki.bat jangk.itan Cvd19.

Hanizam yang lebih mesra dipanggil ‘Angah’ sebelum itu menulis satu ucapan ringkas di laman Faceb0oknya, Angah Bibh pada semalam.

“Saya akan ditid.urkan, maafkan semua,” katanya dalam status terak.hir tersebut sebelum diti.durkan bagi menj.alani pr0sedur raw.atan C0vld-19 selanjutnya.

Pem3rgian Angah itu ditanglsi ramai insan yang menge.nalinya. Dalam masa sama, laman Faceb0oknya juga turut ‘dibanjiri’ dengan ucapan takz.iah daripada kenalan dan warganet.

Salah se0rang kenalan, Azam Reddy menda.kwa, peme.rgian arw4h sangat mengej.utkannya. Malah sebelum ini, dia pernah se.mpat bersembang dengan arw4h melalui ruangan Chat di Faceb0ok.

“Innalillahi wa inna ilaihi raji’un. Walau tak pernah berjumpa tapi ada juga sem.bang di ruangan chat FB. Terkejut bila baca berita peme.rgian ni.

“Salam tak.ziah buat keluarga Angah Bibh. Sem0ga arw4h ditemp.atkan dalam kalangan 0rang-0rang yang beriman dan beramal s0leh. Al-Fatihah,” katanya.

Selain itu, Adiff S0fiyan pula berkata, dia mula bersahabat secara maya bersama arw4h sejak lapan tahun yang lalu. Katanya, dia sempat memoh0n maaf sejurus membaca status terakhlr yang dimuat naik arw4h.

“Menjadi rakan FB Angah Bibh sejak lapan tahun dahulu, malam tadi beliau p0st akan ditid.urkan kerana C0vld19. Saya sempat minta maaf dan memberi kata semangat.

“Pagi ini dike.jutkan beliau telah menin.ggal dunla. Salam tak.ziah buat seluruh ahli keluarganya dan Al-Fatihah buat Allahy.arham,” katanya.

Sementara itu, pengguna Facebook bernama Cda D’Vogue berkongsi, mereka berdua pernah bersahabat rapat dan turut mengan.ggap arwh seperti adik kandungnya sendiri.

“Innalillahi wa inna ilaihi raji’un. Peme.rgian se0rang lagi sahabat merangkap adik yang selalu bergurau senda. Macam tak percaya dengan peme.rgian tapi AIIah lebih sayangkan Angah Bibh (Nizam).

Moh0n semua sedek.ahkan Al-Fatihah dan d0akan untuk arwh. Tena.nglah dikau di sana dik. Allah lebih menyayangimu,” katanya yang juga turut berk0ngsi tangk4p layar perbualan bersama arwh di apli.kasi WhatsApp sebelum ini.

Mengimbas kembali, semasa hay.atnya, arwh merupakan se0rang penyanyi dan pernah mendapat tempat ketiga dalam pertandingan Bintang Asli Remaja Kebangsaan pada 2009 dahulu.

Selain itu, arwh juga pernah din0bat sebagai j0han Bintang Asli Remaja kateg0ri lelaki yang dianjurkan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKNN) Kedah pada 2014 lalu.

Sem0ga Allahy.arham Hanizam ditem.patkan dalam kalangan r0h 0rang-0rang yang beriman. Salam takz.iah diucapkan. Al-Fatihah.

Sumber : c0retannasihatnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *