Viral

7 ahli Keluarga M4ut Kemalal4ngan, Hazlq jadi Yatim Piatu dengan Sekelip Mata.

“TAK sampai hati saya nak mengiyakan hanya dia tersel.amat,” kata Mohd Zakri Mat Isa, 37, menceritakan kead.aan anak saudaranya yang tersel.amat dalam kemal.angan mengakib.atkan tujuh sekeluarga ma.ut di Kilometer 5 Jalan Keramat Pulai dekat Ipoh, petang semalam.

Mohd Zakri berkata, dia tidak tergamak untuk memberitahu apa yang berlaku kepada Muhammad Haziq Zikri Mohd Zairul, 9, yang diraw.at di Zon Kuning H0spital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) yang kehila.ngan ibu bapanya iaitu Mohd Zairul Mat Isa, 34, dan Nuratiqah Abd Hamid, 30, selain adik perempuannya, Nur Qaseh Damia Mohd Zairul, 4.

Turut terk0rban dalam kemal.angan itu ialah sepupu Mohd Zakri iaitu Hasliza Mahmud, 40, serta suami, Zulkifli Shuib, 41, di samping ibunya, Fatimah Mat Isa, 68.

Selain itu anak kandung kepada Hasliza, Mohd Alif Firdaus, 3, turut ma.ut dalam nah.as itu.

Mohd Zakri berkata, kira-kira 5 pagi tadi, Muhammad Haziq Zikri terjaga sambil bertanya di mana nenek dan ibu bapanya ketika itu.

“Saya tak sanggup mengiyakan bila dia bertanya kepada saya: “Paklang, kiranya Haziq se0rang sajalah yang hidup?”

“Kemudian saya tanya dia (Haziq) siapa memberitahunya. Katanya ‘Cik Sara’ iaitu makciknya yang beritahu ibu bapa serta adiknya ma.ut dalam kemal.angan itu,” katanya ketika ditemui di Jabatan Forensik HRPB, hari ini.

Katanya, keja.dian berlaku ketika dua sekeluarga itu yang menaiki sebuah kereta dalam perjalanan pulang dari bercuti di Cameron Highlands.

Beliau berkata, dua keluarga itu sememangnya jarang berjalan jauh untuk melanc0ng dan selain bermalam semalaman di Cameron Highlands sehari sebelum keja.dian, mereka sempat juga berkunjung ke Pulau Pangkor dan bermalam di pulau itu semalaman bermula Ahad lalu.

“Selalunya mereka hanya bercuti di kawasan yang dekat dengan kampung di Serdang, Kedah seperti Pulau Pinang. Tidak pasti menyambutnya di mana namun memang abang (Mohd Zairul) dan isterinya baru menyambut ulang tahun perkahwinan mereka pada 3 Ogos lalu.

“Malah kereta yang dinaiki mereka pun kereta yang dipinjam dari kenalan. Saya tahu mengenai nah.as itu 7.30 malam melalui kakak kepada Hasliza yang menyedari insiden itu melalui berita di media massa,” katanya.

Mohd Zakri berkata, sementara ibunya, Fatimah yang turut maut dalam kemal.angan itu tidak menunjukkan sebarang kelakuan aneh selain daripada sempat tidur bersama cucu-cucunya di rumahnya serta rumah abang ketika menyambut Aidiladha lalu.

“Ibu juga kelihatan sentiasa ceria sejak kebelakangan ini. Ada juga dia meninggalkan pelbagai pesanan kepada kami,” katanya.

Dia berkata, jena.zah tujuh sekeluarga itu akan dihantar pulang ke Kampung Badlishah, Serdang, Kedah, selepas selesai pr0ses bedah sia.sat dan akan disema.dikan dalam satu li.ang lah.ad.

Muhammad Haziq Zikri yang tersel.amat pat.ah tangan kanan, sementara dua beradik iaitu anak kepada Hasliza, iaitu Firash Mikhael Azrie Syah, 11, dan abangnya yang dikenali sebagai Apit berusia 16 tahun, ced.era par.ah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *